Na 30 jaar eerste SGP-vrouw in politiek
DEN HAAG. Na ruim dertig jaar debat is woensdag het eerste vrouwelijke SGP-raadslid gekozen. Een overzicht.
1982: De kiesvereniging van Den Haag vraagt op de algemene vergadering van de partij aandacht voor het feit dat SGP-vrouwen niet mogen stemmen, maar dat 90 procent van hen dat wel doet.
1984: De kiesvereniging van Den Haag laat diverse vrouwen toe als lid, onder wie Grabijn-van Putten.
1989: De huishoudelijke vergadering van de SGP stelt een nieuw program van beginselen vast. Daarin staat dat een vrouw mag stemmen, maar niet mag worden gekozen.
1996: De partij aanvaardt een statutenwijziging die vrouwen uitsluit van volwaardig lidmaatschap. Ze kunnen wel buitengewoon lid worden: ze mogen wel meepraten, maar niet meebeslissen.
2003: Het Clara Wichmann Instituut en enkele andere organisaties eisen in een civiele procedure dat de Nederlandse staat maatregelen moet nemen tegen de SGP, zodat er ook vrouwen worden toegelaten als volwaardig lid en dus ook een plaats kunnen krijgen op kandidatenlijsten.
2005: De rechter geeft de aanklagers gelijk en bepaalt dat de staat maatregelen moet nemen tegen de partij, zodat ze vrouwen toelaat. De staat moet direct de subsidiekraan dichtdraaien.
2006: De SGP besluit dat vrouwen volwaardig lid kunnen worden van de partij, maar dat ze geen regeerfuncties mogen uitoefenen.
2007: Het Haags gerechtshof bekrachtigt in hoger beroep het vonnis van de rechtbank dat de staat maatregelen moet nemen tegen de SGP. Het bevel om de subsidie te staken, neemt het gerechtshof niet over.
2010: De Hoge Raad spreekt uit dat de SGP in strijd handelt met het VN-Vrouwenverdrag door vrouwen van kandidatenlijsten te weren. De staat moet effectieve maatregelen nemen tegen de partij, zodat vrouwen een plek kunnen krijgen op kandidatenlijsten.
2012: Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens spreekt uit dat het beroep van van de SGP tegen de uitspraak van de Hoge Raad niet-ontvankelijk en ongegrond is.
2013: Het SGP-hoofdbestuur komt in januari met het voorstel om artikel 10 van het beginselprogramma te handhaven. Daarin staat dat het regeerambt de vrouw niet toekomt,
In het algemeen reglement moet een aanvulling komen die erop neerkomt dat de SGP bij het samenstellen van de kandidatenlijsten het geslacht van de kandidaten geen rol mag laten spelen. De huishoudelijke vergadering van de SGP gaat in maart akkoord met het voorstel. Van de afgevaardigden van de kiesverenigingen stemt 80 procent stemt voor en 20 procent tegen.
2013: Lilian Janse uit Vlissingen maakt 22 augustus bekend dat ze kandidaat is voor het lijsttrekkerschap van de SGP voor de gemeenteraad en dat het bestuur van de kiesvereniging, vanwege het ontbreken van een mannelijke kandidaat, haar kandidatuur ondersteunt.
Op 26 augustus wijst de SGP-ledenvergadering Vlissingen Lilian Janse aan als lijsttrekker.
2014: Op 19 maart kiest de bevolking van Vlissingen Lilian Janse als eerste vrouwelijke SGP’er in een volksvertegenwoordigd orgaan.