Binnenland
Liveblog: „Dode door storm in Veenendaal”

Het KNMI heeft het hoogste weeralarm voor extreem weer ingetrokken. In Amsterdam viel een dode door de storm. In Veenendaal raakte een 24-jarige man zwaargewond. Hij is in het ziekenhuis overleden. De zware storm heeft Nederland inmiddels verlaten. Volg het nieuws over de storm in dit liveblog op de voet.

Redactie digitale media
28 October 2013 06:47Gewijzigd op 15 November 2020 06:39
beeld ANP
beeld ANP


Windkracht 12 op Vlieland – Doden door storm in Amsterdam en Veenendaal – Zware storm heeft Nederland verlaten – Schadebedrag van vele miljoenen


22.25 uur: De redactie sluit dit liveblog.

21.40 uur: „We hebben vanochtend om bewaring gebeden” – Het dodelijke ongeval als gevolg van de zware storm aan de Duivenwal-West in Veenendaal heeft veel indruk gemaakt op de leerlingen en het personeel van de nabijgelegen Johannes Calvijnschool. Dat zei directeur D. van Wijngaarden vanavond in gesprek met deze krant. „We waren er zelf dicht bij betrokken. Dan zie je wat de ernst van het leven is.”

Terwijl een omwonende en de congiërge van de naastgelegen Montessorischool eerste hulp verleenden aan het slachtoffer, sleepte Van Wijngaarden met de congiërge van zijn school afgewaaide takken aan de kant. „Overal braken takken af, het was heel gevaarlijk.” De directeur acht het niet mogelijk dat schoolkinderen het slachtoffer vanuit de school hebben gezien. „Maar wellicht zijn kinderen na schooltijd dichterbij gekomen.” De kinderen moesten het gebouw aan de achterkant verlaten. „Aan de voorzijde was het te gevaarlijk.”

„Vanochtend hebben we nog gebeden of het personeel en de leerlingen bewaard mochten blijven. We zongen met het personeel Psalm 25 vers 4. En dan gebeurt er zo’n ongeval, zo dichtbij. Je hoopt dat de kinderen door zo’n gebeurtenis beseffen dat we allemaal eens moeten sterven.”

20.45 uur: Onveilig rond Bonifatiuskerk – De straten rond de Bonifatiuskerk in Leeuwarden zijn afgezet. In 1976 brak de torenspits tijdens een storm af. Dat gevaar dreigt nu niet, maar twitteraars maken wel melding van schade aan het kerkgebouw.

20.30 uur: Nog weinig treinverkeer in noorden – Een belangrijk deel van het treinverkeer in het noorden van Nederland ligt maandagavond nog steeds plat als gevolg van de storm. Op de trajecten Meppel-Leeuwarden, Leeuwarden-Groningen, en Groningen-Leer (Duitsland) reden om 20.00 uur geen treinen. Tussen Meppel en Groningen was het treinverkeer beperkt. De NS heeft meer tijd nodig voor het herstel van het spoor boven Meppel. Waar mogelijk worden bussen ingezet, aldus de NS.

20.05 uur: „24-jarige hersendood” De NOS heeft het bericht over het overlijden van een 24-jarige man uit Veenendaal nog niet bevestigd gekregen. Jeroen van der Veer, sportjournalist van de Veenendaalse Krant en werkzaam voor de NOS, meldt op Twitter dat de man hersendood is, maar nog niet overleden. Hij zou orgaandonor zijn.

19.40 uur: „Zwaargewonde man Veenendaal overleden” – Een fietser die maandagochtend aan de Duivenwal-West in Veenendaal zwaargewond raakte door een afgewaaide tak, is later op de dag in het ziekenhuis overleden. Dat meldt RTV Utrecht. Volgens de omroep gaat het om een 24-jarige man. De Gelderlander berichtte eerder over een 22-jarige man. De voetbalclub waarvan het slachttoffer lid was, zou het overlijden van de man hebben bevestigd. Het ongeval vond plaats vlak bij de reformatorische Johannes Calvijnschool.

19.16 uur: Treinen Amsterdam CS rijden weer – Het treinverkeer van Amsterdam CS is maandag aan het begin van de avond weer op gang gekomen. Iets voor zeven uur vertrok een trein naar Haarlem. In de centrale hal van het station was het rond 19.00 uur nog steeds chaotisch. Er stonden lange rijen voor de infobalie en horecagelegenheden.

19.05 uur: Brandweer 9264 keer uitgerukt – De brandweer is maandag in totaal 9264 keer uitgerukt voor stormschade of wateroverlast. Dat blijkt uit gegevens van alarmeringen.nl. Volgens de site kwamen de meeste meldingen uit Noord en Oost-Gelderland. Vanuit die regio kwamen maandag 1510 meldingen. Ook in de grote steden had de brandweer de handen vol. In Den Haag en omstreken moest de brandweer 834 in actie komen. In in de regio Rotterdam-Rijnmond rukte de brandweer 787 keer uit en in Amsterdam-Amstelland 614 keer.

18.54 uur: Morgen weer gewone dienstregeling – De treinen rijden dinsdag in principe weer volgens de normale dienstregeling. Het is mogelijk dat op sommige trajecten de herstelwerkzaamheden nog niet klaar zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de treindienst, meldde de NS. Reizigers krijgen dan ook het advies kort voor de vertrek te informeren of er treinen rijden op bepaalde trajecten.

18.43 uur: Fietser zwaargewond bij Calvijnschool Veenendaal – Een 22-jarige man uit Veenendaal is maandagochtend zwaargewond geraakt toen een zware tak van een boom waaide aan de Duivenwal-west in Veenendaal. Dat meldt De Gelderlander. Het slachtoffer is met ernstig hoofdletsel naar het UMC in Utrecht gebracht.

18.34 uur: Ook Duitsland en Groot-Brittannië getroffen – Duitsland en vooral Groot-Brittannië werden vandaag hard getroffen door de zware storm en hadden in totaal negen doden te betreuren. De storm teisterde met name het zuiden van Engeland en Wales. De hoogst gemeten windsnelheid was 159 kilometer per uur, op het eiland Wight. Bij bijna 600.000 woningen in Groot-Brittannië viel de elektriciteit uit. Tegen de avond zaten nog altijd 200.000 huizen zonder de stroom, meldde de BBC. Lucht- en spoorverkeer raakten verstoord. Meer dan 100 bomen kwamen terecht op de bovenleidingen van spoorlijnen.

18.04 uur: Piloten zijn dit gewend Op internet verschenen vandaag steeds meer filmpjes van piloten die ogenschijnlijk behoorlijk spannende manoeuvres moesten uitvoeren om hun toestel door weer en wind veilig op Schiphol aan de grond te krijgen. Volgens Steven Verhagen, gezagvoerder bij KLM, is de Amsterdamse luchthaven een van de beste plekken om met harde wind te landen.Dat passagiers na een ‘spannende landing’ soms spontaan gaan applaudisseren, is leuk, maar niet nodig. „Complimentjes zijn nooit vervelend, maar piloten zijn dit gewend. We komen geregeld op plekken waar de omstandigheden veel extremer zijn.”

17.52 uur: Miljoenenschade – Verzekeraar Interpolis heeft ruim 3500 meldingen over stormschade binnengekregen. Een schatting van het totale schadebedrag is nog niet te geven, maar het gaat in elk geval om vele miljoenen euro’s. Het merendeel van de schademeldingen komt van particulieren. Agrariërs meldden zo’n 500 schades. „De komende dagen zal dit nog fors oplopen”, verwacht een woordvoerster. De storm leidde ook tot een forse toename in de vraag naar nieuwe autoruiten. De telefoon bij de landelijke autoruitherstelketen GlasGarage stond maandag roodgloeiend.

17.45 uur: Schade aan trampolines – Veel trampolines bleken vandaag niet bestand tegen de zware storm. Bekijk hier een fotoserie van weggewaaide en beschadigde trampolines.

17.28 uur: Geen chaos op Utrecht CS – Op station Utrecht CS is geen sprake van een chaos. Wel is het iets drukker bij de informatieborden en bij de informatiebalie. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben extra personeel in het station aan het werk. Ook kantoorpersoneel van het NS-hoofdkantoor staat de treinreizigers te woord. Onder de reizigers heerst een gelaten sfeer; van irritatie is weinig te merken. Volgens een NS-medewerker komt dat doordat de aangepaste dienstregeling al ruim van tevoren was aangekondigd.

17.12 uur: „Aangepaste dienstregeling doemautomatisme”– De aangepaste dienstregeling die de NS zondag al aankondigde was overbodig. Dat zegt Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV. „Paniekvoetbal” en „doemautisme”, zo noemt Spithorst de mededeling van de Nationale Spoorwegen dat vanwege de verwachte zuidwesterstorm maandag een aangepaste dienstregeling noodzakelijk was. 



16.55 uur: Dodental in Duitsland opgelopen tot 5 – De zware herfststorm heeft in Duitsland aan een vijfde persoon het leven gekost. Een vrouw die op een provinciale weg bij Schortens in Nedersaksen reed, kwam om toen een boom op haar auto viel. Op de hoogste berg in Noord-Duitsland, de Brocken in het Harzgebergte, werden windsnelheden van 162 kilometer per uur gemeten.

16.45 uur: Sluizen weer open – Nu de storm is overgetrokken, gaan de gesloten sluizen in Zeeland en rond het IJsselmeer weer open. Dat meldde Rijkswaterstaat. Halverwege de ochtend gingen de sluizen dicht vanwege de storm en golfslag. De Lorentzsluizen in de Afsluitdijk en de Oranjesluizen ten oosten van Amsterdam waren tegen het einde van de middag nog wel dicht. Sommige bruggen werden enkele uren lang niet bediend. Auto’s en treinen konden er wel overheen rijden, maar grote schepen konden er niet langs. Daaronder waren de spoorbrug over de IJssel bij Zutphen en de Ketelbrug in de A6 in Flevoland. Die zijn inmiddels vrijgegeven.

16.27 uur: Herfststorm eist in Duitsland vier levens – De zware herfststorm die zondag en maandag over het noorden van Europa trok, heeft in Duitsland aan vier mensen het leven gekost. Een automobilist en zijn jonge bijrijder kwamen in Gelsenkirchen om toen een boom op hun auto viel. In de buurt van Keulen stierf zondag al een zeiler toen zijn boot op een meertje omsloeg en een sportvisser verdronk bij Sundern in Noord-Rijnland-Westfalen.

16.10 uur: Avondspits op snelweg als gebruikelijk – De avondspits zal maandag normaal verlopen. De meeste schade is opgeruimd en er gebeuren steeds minder ongelukken door het weer. Dat heeft Rijkswaterstaat laten weten.


16.00 uur: Brandweer krijgt meer dan 7600 meldingen – Brandweerkorpsen in het hele land hebben maandag hun handen vol aan stormschade. In negen uur tijd is de brandweer (sinds maandagochtend 6 uur) al 7619 keer uitgerukt na meldingen over stormschade en wateroverlast. Vooral de regio Noord en Oost-Gelderland heeft het maandagmiddag nog zwaar te verduren, zo blijkt uit gegevens van www.Alarmeringen.nl. Daar waar ’s ochtends diverse regio’s enkele honderden meldingen kregen te verwerken, lijkt het zwaartepunt zich in de middag te beperken tot Noord- en Oost Gelderland.


15.52 uur: Ferry Newcastle uren vertraagd in IJmuiden – Een veerboot uit het Britse Newcastle is maandag door de storm met zo’n 6 uur vertraging de haven van IJmuiden binnen gevaren omdat de kapitein eerder niet aan durfde te leggen. Rond 15.30 uur konden de passagiers aan wal, liet de directeur van DFDS Seaways, Teun Wim Leene, weten. „De sfeer aan boord was goed, mensen hebben spelletjes gespeeld, er was muziek en de winkels waren open. De boot lag een beetje in de luwte, dus ze hadden weinig last van golven”, aldus Leene.


15.32 uur: Treinen Amsterdam en Zwolle tot na spits plat – Rond Amsterdam en Zwolle rijden maandag tot na de avondspits geen treinen. Ook tussen Den Haag en Rotterdam en tussen Arnhem en Ede Wageningen blijft het treinverkeer platliggen. Dat verwacht de NS. Ook dinsdag zullen treinreizigers nog last hebben van de nasleep van de storm.


15.25 uur: Fotoserie – Bekijk een fotoserie over de storm op de website van Puntuit.


15.15 uur: Gewonden door omgewaaide bouwschutting – Door een omwaaiende bouwschutting voor Amsterdam Centraal Station zijn maandagochtend vier mensen gewond geraakt. Allen werden voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De afzetting hoort bij de Noord-Zuidlijnbouwput. Dat liet een woordvoerder maandag weten. De schutting was vroeg in de ochtend samen met andere grote bouwwerken nog extra gecontroleerd, en stormbestendig bevonden. Na het omwaaien van de schutting zijn alle afzettingen rond de bouwput nogmaals gecheckt en waar nodig extra vastgezet.


14.53 uur: KNMI trekt weeralarm in – Het KNMI heeft het weeralarm voor de laatste provincies ingetrokken. In de meeste provincies geldt nu code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Alleen voor Limburg gelden geen waarschuwingen.


14.50 uur: Waarschuwing Amsterdam afgezwakt – De waarschuwing voor Amsterdammers in verband met de hevige storm is maandagmiddag rond half 3 wat afgezwakt. Omdat de wind afneemt, wordt mensen die per se naar buiten moeten, nu aangeraden extra voorzichtig te zijn. Eerder gaf de brandweer het advies om helemaal de straat niet op te gaan.


14.37 uur: Oudste huis van Vlieland net gespaard – Op Vlieland was er even een orkaan: om 12.10 uur werd windkracht 12 gemeten, officieel is dat orkaankracht. De 17e-eeuwse kerk raakte beschadigd door een omvallende iep en vele bomen zijn ontworteld. Van meer dan de helft van de woningen in het dorp zijn dakpannen gewaaid; de brandweer moest de hoofdstraat van het enige dorp op het eiland afzetten. Het oudste huis van Vlieland ontsprong net de dans. Bekijk hier een foto van het huis uit 1625.


14.35 uur: Interpolis heeft 900 stormmeldingen binnen – Verzekeraar Interpolis heeft maandagochtend al ruim 900 meldingen binnengekregen over stormschade. Het totale schadebedrag stond rond het middaguur op 600.000 euro, aldus de schadeverzekeraar uit Tilburg.


14.30 uur: „Zware storm heeft Nederland verlaten” – De zware storm die maandag over Nederland raasde heeft om 14.00 uur het land verlaten. Vanaf dat moment is er sprake van stormachtige wind met een kracht van 8. Volgens www.WeerOnline.nl waren Vlieland en op de Houtribdijk (de dijk Enkhuizen-Lelystad) de laatste stations waar maandag storm werd geregistreerd.


14.11 uur: Vrouw en kind gewond in Limburg – Een vrouw en een kind zijn maandag om 13.00 uur in Sittard door de storm gewond geraakt. De slachtoffers werden op de Limbrichtstraat geraakt door een vallende boom, maakte de brandweer bekend. Beiden zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. In Geleen viel een boom op de Dunantstraat op twee auto’s. Daar bleef het beperkt tot blikschade.


14.05 uur: Ook in IJsselland: binnenblijven – De Veiligheidsregio IJsselland waarschuwt inwoners van het gebied maandagmiddag om binnen te blijven als ze niet per se de deur uit moeten. De meldkamer van de veiligheidsregio wordt overspoeld met meldingen over omvallende bomen en afbrekende takken. IJsselland omvat de westelijke helft van de provincie Overijssel. Vooral in het gebied rond Zwolle is sprake van zeer heftige windstoten. Daardoor is het dak van een klimhal helemaal weggewaaid. Delen van het dak van een verzorgingshuis zijn op de Willemskade terechtgekomen, die om die reden is afgesloten.


13.59 uur: Tips tegen de storm – Hoe wapen je jezelf tegen windstoten? Lees het hier .


13.45 uur: Scheepvaartbericht Amsterdam: niet varen – Waternet in Amsterdam heeft een scheepvaartbericht uitgestuurd met het advies niet te gaan varen in en rondom de stad. Door de storm zijn een aantal vaarwegen in Amsterdam afgesloten, omdat bijvoorbeeld omgewaaide bomen het scheepvaartverkeer belemmeren. Zo kunnen boten niet over het water bij de Jacob van Lennepkade, de Herengracht, Leidsegracht en Korte Prinsengracht. De brandweer werkt eraan om alles weg te halen.


13.30 uur: Zwaarste windstoot nu 152 km/uur – De zwaarste windstoot tot nu toe is gemeten in Lauwersoog: 152 kilometer per uur. Dat is iets meer dan de 151 die eerder op Vlieland is vastgesteld. Dat meldt www.WeerOnline.nl


13.25 uur: Geen weeralarm meer voor zuidwesten – In het zuidwesten van Nederland is sinds 13.00 uur geen sprake meer van een weeralarm. ”Code rood” geldt alleen nog voor het noorden en noordwesten van ons land, inclusief de provincies Flevoland en Utrecht, zo meldde het KNMI. In die regio’s is tot zeker 16.00 uur nog kans op zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Voor de rest van het land geldt code geel: daar moet men rekening houden met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.


13.20 uur: Woonboten Amsterdam – Een aantal woonboten in Amsterdam is maandagochtend in de problemen geraakt. In ieder geval één schip zonk, nadat het door een omgewaaide boom werd geraakt. Andere vaartuigen sloegen los van de wal. Het gezonken schip ligt aan de Jacob van Lennepkade in Amsterdam-West. Dat is te zien op de website van RTV Noord-Holland. De storm trok een boom uit de grond, die vervolgens bovenop de woonboot sloeg. Niemand raakte gewond.


13.15 uur: Openluchtmuseum gesloten – Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft maandagmiddag de deuren gesloten. Bezoekers moesten het bosrijke terrein van het museum verlaten. Volgens een woordvoerster is het uitgestrekte terrein niet veilig genoeg meer om er mensen te laten rondlopen.


13.10 uur: Geen bussen in Friesland – In Friesland rijden maandag minder bussen. Vervoerder Arriva heeft het busverkeer volledig stilgelegd „vanwege de weersomstandigheden en voor veiligheid van personeel en reizigers.” De bussen van concurrent Qbuzz staan uit veiligheid langs de kant van de weg, maar chauffeurs mogen wel beslissen om door te rijden als zij dat verantwoord vinden. Het is nog niet bekend hoe lang de overlast gaat duren.


13.00 uur: Gewonden door omwaaien bouwschutting – Door een omgewaaide bouwschutting voor Amsterdam Centraal Station is maandagochtend een nog onbekend aantal mensen gewond geraakt. Dat bevestigde een woordvoerster van de gemeente. Het is niet bekend hoe de slachtoffers eraan toe zijn.


12.57 uur: Webcams aan zee – Bekijk de storm op zee via deze webcams.


12.55 uur: Windkracht 12 op Vlieland – Op Vlieland is om 12.10 uur windkracht 12 gemeten. Dat is orkaankracht. Op het eiland is bovendien een windstoot gemeten van 151 kilometer per uur. Dat melden WeerOnline.nl en Weerplaza maandag. Een dergelijke windstoot is goed voor een vijfde plaats in de top 10-notering van zwaarste windstoten ooit, en de zwaarste ooit in oktober. Tussen 11 en 12 uur stond er gemiddeld windkracht 11, wat ervoor zorgt dat de weersomstandigheden van vandaag voor het eerst sinds januari 1990 de boeken ingaan als een officiële ‘zeer zware storm’. Volgens www.WeerOnline.nl was de zwaarste windstoot ooit geregistreerd, op 25 november 2005: 172,8 km/u in Hoek van Holland.


12.53 uur: Brandweer is al ruim 4500 keer uitgerukt – De brandweer is maandag al 4528 keer uitgerukt na meldingen over stormschade en wateroverlast. Vanaf maandagochtend neemt het aantal meldingen als gevolg van stormschade en wateroverlast in rap tempo toe. Maandag waren dat er tussen 06.00 en 12.00 uur al 4528. Sinds zondagochtend 6.00 uur staat de teller op 5823. Dat blijkt uit gegevens van www.Alarmeringen.nl.


12.48 uur: Geen treinen ten noorden van Zwolle – In het noorden van Nederland rijden voorlopig geen treinen meer vanwege de storm. „Om veiligheidsredenen” wordt het treinverkeer van en naar Groningen, Leeuwarden en Emmen stilgelegd. Dat meldden de vervoerders NS en Arriva maandag op Twitter.


12.38 uur: Brandweer: bel niet ‘zomaar’ 112 – Mensen met stormschade moeten niet ‘zomaar’ het alarmnummer 112 bellen, maar alleen als er echt sprake is van een noodsituatie. Daarvoor waarschuwen onder meer de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de brandweer in Groningen en Twente. „We krijgen zoveel telefoontjes, dat we prioriteit moeten geven aan levensbedreigende situaties”, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. „Een omgevallen boom in een plantsoen is vervelend, maar lang niet zo erg als een omgevallen boom waar iemand onder ligt.” Ook bomen op bijvoorbeeld drukke wegen of bovenleidingen krijgen meer prioriteit. Mensen met minder ernstige stormschade kunnen beter bij bijvoorbeeld de gemeente terecht, aldus de veiligheidsregio.
12.34 uur: Artis dicht vanwege storm – Artis heeft maandagochtend de deuren gesloten voor publiek vanwege de storm die over de stad raast. Volgens een woordvoerster is het een preventieve maatregel. Ook de dieren die normaal gesproken de keuze hebben om binnen of buiten te zijn, zijn allemaal in hun verblijf. De bezoekers die al in de Amsterdamse dierentuin waren, zijn verzocht te vertrekken. Artis blijft tot nader order dicht. Voor zover bekend is er nog geen schade door de storm.


12.25 uur: Één dodelijk slachtoffer in Amsterdam – Er is in Amsterdam één dode gevallen door de storm. De brandweer meldde aanvankelijk dat op de Ceintuurbaan in de hoofdstad een persoon overleed toen een boom omwaaide op de auto waarin het slachtoffer zat. Later bleek dat deze persoon nog leeft, maar zwaargewond is geraakt.


12.10 uur: Ook in Groningen is het advies: blijf binnen – Ook in de regio Groningen adviseert de brandweer mensen zoveel mogelijk binnen te blijven in verband met de wind. De storm zal daar de komende uren op zijn hoogtepunt zijn. Er is sprake van zeer zware windstoten en een gevaarlijke situatie, aldus de brandweer. „Blijf zoveel mogelijk binnen”, luidt de boodschap.


12.09 uur: Tramverkeer Amsterdam stilgelegd – Het tramverkeer in Amsterdam is maandag aan het einde van de ochtend stilgelegd. Er rijdt tot nader order geen enkele tram meer door de stad. Vervoerbedrijf GVB nam die beslissing met het oog op de veiligheid en omdat er op veel plaatsen „gewoon geen doorkomen aan is”. Veel wegen en rails zijn gestremd door omgevallen bomen, lantaarnpalen en afgewaaide takken.


12.05 uur: Dierenpark Amersfoort gesloten – Dierenpark Amersfoort houdt maandag vanwege de zware storm de poorten gesloten. Dat meldt de dierentuin. Omdat de dierentuin middenin het bos ligt, wil het park niet het risico nemen dat er ongelukken gebeuren door vallende takken, aldus de woordvoerder. „We wachten af tot de ergste storm voorbij is.” Maandagmiddag zal het dierenpark de situatie opnieuw bekijken.


11.56 uur: Eerste zware storm sinds 2007 – De eerste zogenoemde zware storm sinds 2007 is een feit, stelt www.Weeronline.nl. Lees hier meer.


11.51 uur: Video van omwaaiende boom – Bij de Loosdrechtse Plassen is een boom omgewaaid. Bekijk hier de video.


11.40 uur: Tweede dode in Amsterdam – In Amsterdam is een tweede dode gevallen door de storm, zo meldt het ANP. Op de Ceintuurbaan in de hoofdstad kwam een tweede persoon om het leven toen een boom omwaaide op de auto waarin het slachtoffer zat. Een andere inzittende raakte gewond.


11.27 uur: Dode door storm in Amsterdam – In Amsterdam is een fietser overleden die door een omgewaaide boom werd geraakt. Dat meldt de NOS. De vrouw kwam op de Herengracht om toen een boom op haar viel. Ook een passerende man werd door de boom geraakt. Hij is met letsel aan zijn hoofd naar een ziekenhuis gebracht.


11.23 uur: Brandweer Amsterdam: blijf binnen – De brandweer van Amsterdam adviseert iedereen binnen te blijven. Dat melt het ANP.


11.20 uur: Problemen op de weg – In verband met zware windstoten is de Brouwersdam (N57) in beide richtingen afgesloten. Ook de weg over de Oosterscheldekering is dicht. Dat meldden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst. Op de A29 (Bergen op Zoom-Rotterdam) is bij knooppunt Hellegatsplein een vrachtwagen gekanteld. De weg is er deels dicht. Ook op de A2 (Amsterdam richting Utrecht, bij Maarssen) is een truck omgevallen. Die blokkeert drie rijstroken.


11.08 uur: Geen treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal – Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is stilgelegd wegens stormschade. Dat meldt de NS via Twitter. Door de vele omgewaaide bomen op het spoor en voorwerpen in de bovenleiding kunnen de treinen niet meer rijden. De NS vindt het niet verantwoord nog te vertrekken vanuit de hoofdstad in het belang van de veiligheid van de reizigers en het personeel.


11.00 uur: Amsterdamse Vondelpark dicht – Het Amsterdamse Vondelpark is maandagochtend gesloten vanwege de herfststorm die momenteel over de stad raast. De gemeente doet dit uit veiligheidsoverwegingen voor met name de fietsers, maakte stadsdeel Zuid bekend. Naar verwachting kunnen mensen vanaf 14 uur het park weer in.


10.48 uur: Gewonde door vallende boom Den Haag – Door de storm is maandagochtend in Den Haag iemand gewond geraakt. De man of vrouw werd geraakt door takken toen een boom gedeeltelijk omwaaide. De persoon is naar een ziekenhuis gebracht; over zijn of haar toestand is nog niets bekend. Dat heeft een brandweerwoordvoerder laten weten. Het ongeluk gebeurde op de hoek van de Elandstraat en de Waldeck Pyrmontkade. Voorlopig rijden daar ook geen trams. Een van de takken is op de bovenleiding terechtgekomen, meldt vervoerder HTM op Twitter.


10.40 uur: Windkracht 11 in IJmuiden – Om 10.30 uur is bij IJmuiden windkracht 11 gemeten. De hardste windstoot daar was 136 kilometer per uur. Dat meldt www.WeerOnline.nl. De zuidwesterstorm zal maandag het hevigst zijn aan het eind van de ochtend, verwachten de weerdiensten. Tot die tijd trekt de wind snel flink aan. De piek van de storm in het westen van het land valt tussen 10 en 12 uur, iets eerder dan aanvankelijk gedacht, zegt WeerOnline.nl. De laatste keer dat er zo’n zware storm woedde, was op 18 januari 2007.


10.25 uur: Boom waait op auto met persoon erin – Door de storm is maandagochtend in Amsterdam een boom op een auto gewaaid. Hierin zit nog een persoon, meldde de brandweer. Het is onduidelijk hoe die eraan toe is; de hulpdiensten zijn onderweg. Het incident gebeurde even na 10 uur op de Ceintuurbaan.


10.20 uur: Bij IJmuiden windstoot van 136 km/uur – Bij IJmuiden is een windstoot gemeten van 136 kilometer per uur, meldt maandagochtend www.WeerOnline.nl. In Hoek van Holland kwam er een voor van 121 kilometer per uur.


10.05 uur: Ferry Newcastle durft IJmuiden niet in - De kapitein van de veerboot uit Newcastle durfde maandagmorgen door de harde wind niet aan te leggen in de haven van IJmuiden. Het schip met 1080 passagiers is daarom teruggekeerd naar zee en blijft daar de komende uren totdat de storm gaat liggen. Dat heeft de directeur van DFDS Seaways, Teun Wim Leene, laten weten. „De King Seaways was aardig op weg de haven in. Het schip werd vanwege de harde wind zelfs door 3 sleepboten begeleid, maar de kapitein durfde toch niet aan te meren en heeft besloten terug de zee op te gaan”, aldus Leene. „Het is een smalle haven, dus het risico is te groot.” Het kan wel tot 14.00 uur duren totdat de kapitein een nieuwe poging waagt.



9.55 uur: Windkracht 10 in IJmuiden - De zuidwesterstorm zal maandag het hevigst zijn aan het eind van de ochtend, verwachten de weerdiensten. Tot die tijd trekt de wind snel flink aan. Rond 09.45 uur is bij IJmuiden al windkracht 10 gemeten, meldt www.WeerOnline.nl. De piek van de storm in het westen van het land valt tussen 10 en 12 uur, iets eerder dan aanvankelijk gedacht, zegt WeerOnline.nl. De laatste keer dat er zo’n zware storm woedde, was op 18 januari 2007.


 


9.45 uur: Windwaarnemingen van Meteo Consult – De zware storm heeft het westen van het land bereikt, zo blijkt uit dit kaartje van Meteo Consult.



9.40 uur: Brandweer al 2300 keer uitgerukt - Maandagochtend tussen 6 en 9 uur zijn 985 meldingen van storm- en waterschade bij de brandweerkorpsen gemeld. In totaal staat de teller sinds de wind zondagochtend begon te waaien op 2280. Dat meldt www.alarmeringen.nl. De meeste meldingen door de storm kwamen uit Midden- en West-Brabant en Rotterdam-Rijnmond (beide 354). Hollands Midden telde 273 meldingen, Haaglanden 197 en Amsterdam-Amstelland 157.



9.25 uur: Storm in Frankrijk en Engeland – Ook in andere landen zorgt de storm maandag voor veel overlast. In het noordwesten van Frankrijk zitten meer dan 75.000 huishoudens zonder stroom door schade aan elektriciteitskabels. De wind bereikte er snelheden tot zo’n 140 kilometer per uur. Ook in Groot-Brittannië is bij zo’n 40.000 huishoudens de elektriciteit uitgevallen.



9.15 uur: Minder veerboten naar Waddeneilanden – Vanwege de zuidwesterstorm heeft rederij Doeksen maandagmorgen een aantal veerdiensten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling geschrapt. De veerboten van een naar Texel gaan wel gewoon, zo meldde rederij TESO. Ook van en naar Ameland en Schiermonnikoog wordt vooralsnog gewoon gevaren.

9.05 uur: Zeer zware windstoten – In zeer zware windstoten bereikt de wind bij vlagen snelheden van meer dan 100 kilometer per uur. Dat is zeer gevaarlijk, zeker in het verkeer. Lees meer op de website van het KNMI.



8.45 uur: Extra drukke ochtendspits – De zware zuidwesterstorm die over Nederland raast, veroorzaakt maandagmorgen een extra drukke ochtendspits. Omstreeks 8 uur stond er op het Nederlandse hoofdwegennet 270 kilometer file, pakweg twee keer zoveel als normaal. Maar juist vanwege het stilstaande verkeer en omdat automobilisten zich aanpassen aan de omstandigheden, zijn er nog opvallend weinig ongelukken gebeurd, zei de ANWB.



8.10 uur: Brandweer rukte 1600 keer uit – De brandweer is tot nu toe al ongeveer 1600 keer afgegaan op meldingen van stormschade en wateroverlast. Dat blijkt uit gegevens van de site www.alarmeringen.nl



8.00 uur: Schade zondag viel mee – Zondag kwamen er bij de hulpdiensten in verschillende regio’s meldingen van afgebroken takken en omgevallen bomen binnen. Ook een enkele steiger, dakplaat en zonnecel bleek niet bestand tegen de windvlagen. Maar al met al viel de schade zondag, toen er kort een windkracht 9 werd gemeten in IJmuiden, mee. Bovendien deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.



7.30 uur: Dienstregeling NS aangepast – Om te voorkomen dat er maandag grote problemen ontstaan, rijdt de NS met een aangepaste dienstregeling. Daardoor zullen reizigers soms langer moet wachten, maar wordt de kans op grote calamiteiten verminderd. Rederij Doeksen haalt uit voorzorg een aantal veerdiensten naar Vlieland en Terschelling uit de vaart. De ANWB waarschuwt voor een drukke ochtendspits met naar verwachting tweemaal zoveel files als normaal. Bovendien wordt het ook voor fietsers geen pretje om zich maandagochtend te verplaatsen.



6.54 uur: Code rood – Het KNMI heeft het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer maandag in het westen, midden en noorden van het land. Daar geldt ‘code rood’ en daar is tussen 08:00 uur en de eerste helft van de middag kans op zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs windstoten tot ruim 130 kilometer per uur voorkomen, aldus de KNMI. In het noordelijke deel daarvan kunnen de windstoten oplopen tot 140 kilometer per uur en kan windkracht 11 voorkomen, meldt Weeronline.nl. Elders in het land zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, in eerste instantie in het zuiden.



6.45 uur: KLM annuleert vluchten – Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg een aantal vluchten geannuleerd in verband met de storm die maandagochtend over het land trekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer