De weigering van de NAM om nog langer mee te betalen aan herstel van het sociaal-economisch perspectief in Groningen wekt van links tot rechts woede in de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid wil dat verantwoordelijk staatssecretaris Eddie van Marum alles op alles zet om te zorgen dat het gaswinningsbedrijf de nog openstaande rekeningen alsnog voldoet.
De NAM beloofde zes jaar geleden dat zij bij elkaar 500 miljoen euro zou steken in verbetering van de leefbaarheid en economisch perspectief in de provincie, die al jaren wordt geplaagd door aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Maar nu de gaskraan eerder is dichtgedraaid dan destijds de verwachting was, acht het bedrijf zich niet meer gehouden aan deze afspraak. Van Marum liet al weten daar zeer ontstemd over te zijn.
PVV-Kamerlid Alexander Kops vindt het „triest en schandalig” dat de NAM wegloopt voor deze verantwoordelijkheid. Dat de gaswinning gestopt is, wil niet zeggen dat aan „alle ellende” een einde is gekomen, zei hij in een Kamerdebat over het herstel van Groningen. Wat hem betreft zet het kabinet alle middelen in om de NAM desnoods te dwingen. „Het zou ons een lief ding waard zijn als er gewoon betaald wordt.”
VVD’er Peter de Groot is voorzichtiger. De Kamer gaat volgens hem „van nul naar honderd in vijf seconden” door meteen harde maatregelen te eisen. Hij wil eerst weten hoe de afspraken uit 2018 precies in elkaar zitten. Als de staatssecretaris op pad wordt gestuurd om alsnog geld op te halen bij de NAM, „moet dat juridisch wel hout snijden”, aldus de liberaal.
NSC-Kamerlid Harm Holman vindt de opstelling van de NAM eerder een morele dan een juridische kwestie. Hij kan zich zo voorstellen dat de Kamer een moreel beroep doet op het bedrijf. BBB’er Henk Vermeer vermoedt evenwel dat dit weinig zal uithalen. Hij denkt dat de NAM „niet over het juiste morele kompas beschikt”. Ook hij is bereid alle middelen in te zetten, maar wil net als De Groot wel eerst meer weten over de afspraken uit 2018.
Sommige oppositiepartijen willen dat de opstelling van de NAM ook gevolgen heeft voor lopende vergunningsaanvragen, met name die om gas te winnen uit een kleiner veld bij het Groningse Warffum. Maar daar willen de coalitiepartijen niet aan. Toch leek Vermeer een verband te leggen toen hij zei dat hij het optreden van het bedrijf „niet verstandig” vindt. „Ze vragen ook allerlei andere dingen in andere trajecten van ons.”