Buitenland
Linkspartei: Duitse economische succes duurt maar kort

BERLIJN. Dat er in Duitsland geen minimumloon bestaat, noemt Gesine Lötzsch, vertegenwoordiger van oppositiepartij Die Linke, absurd. „Ons land is niet zo sterk als het lijkt.”

20 September 2013 14:31Gewijzigd op 15 November 2020 05:56
Lötzsch. Beeld RD
Lötzsch. Beeld RD

In de campagne voor de verkiezingen van zondag worden alle argumenten voor en tegen weer uitgewisseld. De socialist kent het verweer van de rechtse partijen: de staat beslist niet over lonen. „In de praktijk blijkt dat bedrijfstakken zelf geen goede afspraken maken. Voor kappers geldt een minimumloon van 4 euro. Daar moet de wetgever ingrijpen.”

De Linkspartei eist een minimum­loon van 10 euro per uur. Daarmee zit ze nog boven de SPD, die 8,50 euro per uur vraagt.

Bij de verkiezingen van morgen staat de sociale gerechtigheid centraal. De economische crisis treft alle groepen, maar vooral gepensioneerden, meent Lötzsch. „Na de Duitse hereniging waren velen jaloers op gepensioneerden, omdat die een gegarandeerd inkomen hadden. Nu is dat anders.”

Lötzsch maakt het mee dat oudere mensen in parken lege flessen verzamelen, om met het statiegeld wat extra’s te kunnen doen.

Toen Duitsland rond 2000 als de ”zieke man van Europa” gold, zette de regering in op loon­matiging. De effecten daarvan zijn niet positief, meent Lötzsch. „Ons land heeft nu de meeste lage lonen in Europa. En het reële inkomen is met 5 procent gedaald.”

Toch heeft die loonmatiging samen met andere maatregelen geleid tot het succes van Duitsland, waardoor het in Europa positieve uitzondering is.

„Succes voor wie? Hier heerst de ideologie: elk werk is beter dan geen werk. Dit zogenaamde succes geldt alleen op korte termijn. Ons land is afhankelijk van de export. Zodra het buitenland onze waren niet meer wil, stort alles in.”

Ook het gezinsbeleid speelt mee in deze campagne. Staat uw partij open voor het homohuwelijk?

„Jazeker. Momenteel speelt vooral de vraag of paren van gelijk geslacht kinderen mogen adopteren. CDU en CSU zijn tegen. Kinderen hebben een vader en een moeder nodig, zegt kanselier Merkel. Ze vergeet echter dat er ook adoptiekinderen zijn bij heel gevarieerde relatievormen en ook alleenstaanden.

Wij zijn voor een verhoging van de kinderbijslag. Maar daarnaast willen we af van het zogeheten ”Betreuungsgeld”, de toeslag die ouders krijgen als ze hun kinderen niet naar de opvang brengen. Wij vrezen dat deze ‘haardpremie’ de taalachterstand in stand houdt.”

In 2009 voerde u campagne met de leus ”Afghanistan Raus”. Maar de Duitse soldaten zitten er nog.

„Voor de meeste Duitsers is steeds onduidelijker wat ze er doen. Wij zijn voor het strikt vasthouden aan onze grondwet, die zegt dat het leger er is om enkel ons land te verdedigen.”

Maar kan dat nog in de moderne tijd, als ook EU en NAVO vragen om militaire inzet?

„Laten we ons daar inzetten voor een vreedzame politiek. Wij hebben toch zo veel invloed op economisch gebied, bij de oplossing van de eurocrisis en zo?”

De Linke-fractievoorzitter in Thüringen, Bodo Ramelow, heeft gezegd dat de PDS (voorloper van de Linkspartei) toleranter was tegenover christenen dan de huidige partij. Klopt dat?

„We zijn wel kritisch tegenover 
de kerk als werkgever. Voor de kerk geldt apart arbeidsrecht. 
Het gevolg is dat personeel in kerkelijke ziekenhuizen niet dezelfde rechten heeft als andere werknemers. Maar als er ge­meenschapsgeld meespeelt, moeten ook de algemene wetten gelden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer