Buitenland
Syrië akkoord: chemische wapens onder toezicht

Syrië heeft het Russische plan om zijn chemische wapens aan internationaal toezicht te onderwerpen, aanvaard. Dit heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, bevestigd volgens het Russische persbureau Interfax.

Redactie digitale media
Lavrov. Foto EPA
Lavrov. Foto EPA

Het Russische voorstel is over het algemeen positief ontvangen als diplomatiek alternatief voor Amerikaanse luchtaanvallen op Syrië.

Moualem is op bezoek in Moskou. Hij zei dinsdag tegen de Russische parlementsvoorzitter over het voorstel: „We hebben gisteren erg vruchtbaar overleg met de (Russische) minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gevoerd. Hij deed een voorstel over chemische wapens en in de avond zijn we daarmee akkoord gegaan.” Dat neemt volgens Moualem „de redenen voor Amerikaanse agressie weg”.

Rusland en Syrië werken samen aan een uitwerking van het plan.

Lavrov zei dinsdag dat Rusland en Syrië werken aan een concreet, duidelijk en efficiënt plan om de wapens onder internationale controle te stellen. Rusland zal het plan „op korte termijn” voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap.

Een woordvoerder van Poetin zei dinsdag dat Obama en Poetin het afgelopen week tijdens de G20 al hebben gehad over de mogelijkheid de Syrische chemische wapens onder internationale controle te brengen.

Duitsland zou kunnen helpen met het ontmantelen van de chemische wapens, zei minister Guido Westerwelle. „Het is heel goed mogelijk dat Duitsland bereid is technisch en op andere wijze mee te werken aan een dergelijke vernietiging (van Syrische chemische wapens)”, aldus Westerwelle.

De Britse minister van Defensie Philip Hammond liet weten voorstander te zijn van alle maatregelen die het probleem van de Syrische chemische wapens oplossen. Maar de internationale gemeenschap moet volgens hem waken voor uitsteltactieken. De Britse premier David Cameron wil dat Syrië en Rusland laten zien dat het Syrische aanbod oprecht is.

Frankrijk eerder dinsdag aan dat er een ontwerptekst aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt gestuurd waarin wordt gesommeerd openheid te geven over chemische wapens. Wanneer het land dat nalaat te doen, dreigen er „extreem ernstige consequenties”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer