Politiek
Geen besluit over proefboring schaliegas; rapport: boring kan veilig

DEN HAAG (ANP). Minister Henk Kamp (Economische Zaken) beslist op zijn vroegst medio 2014 of er proefboringen kunnen worden gedaan naar schaliegas.

26 August 2013 09:12Gewijzigd op 15 November 2020 05:28
Kamp. beeld ANP
Kamp. beeld ANP

Kamp wacht op advies van de commissie voor de milieueffectrapportage (mer), die nog moet oordelen over het rapport van ingenieursbureau Witteveen+Bos, zo schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Het bureau onderzocht in opdracht van de minister de gevolgen voor veiligheid voor mens, natuur en milieu van het opsporen en winnen van schaliegas en concludeerde dat dit veilig kan. Het mer-advies wordt eind september verwacht.

Om erachter te komen of schaliegas aantrekkelijk kan zijn voor de staatskas en de Nederlandse economie zijn volgens Kamp wel proefboringen nodig. Lokale bestuurders en omwonenden worden betrokken bij dergelijk onderzoek dat duidelijk moet maken of en hoe de proefboring verantwoord en veilig kan worden gedaan, aldus de minister.

Als blijkt dat dit kan, zijn nog meer vergunningen nodig. De gemeente heeft daarbij een rol, bijvoorbeeld bij het afgeven van de benodigde bouwvergunning voor de boorinstallatie. Drie beoogde locaties voor proefboringen zijn bij Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder.

Schaliegas zit kilometers diep in de grond in kleine belletjes in oeroude keiharde steenlagen. De winning ervan houdt de gemoederen bezig. Tegenstanders vrezen aardbevingen en bodemdaling en zijn bezorgd dat grond- en drinkwater vervuild raken door het boren of door de chemicaliën die bij deze gaswinning worden gebruikt.

Kamp schatte eerder dat de winning van schaliegas Nederland op lange termijn 20 tot 30 miljard euro kan opleveren. Hij benadrukt maandag dat het aan de overheid is om eisen te stellen, de veiligheid te beoordelen en wel of niet mee te werken aan een proefboring, maar dat de mijnbouwbedrijven uiteindelijk beslissen of het binnen die regels loont om schaliegas te winnen.


Belangrijkste conclusies schaliegasonderzoek

De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek op een rij:

- Het totale veiligheidsrisico per boorlocatie is naar verwachting groter dan bij conventionele gaswinning door de grotere hoeveelheid putten.

- Er kunnen aardbevingen ontstaan tot een kracht van 3 op de schaal van Richter.

- Bij schaliegaswinning is geen kans op bodemdaling.

- Het risico op grond- en drinkwatervervuiling is beheersbaar omdat het schaliegas op grote diepte zit, er hoge eisen zijn voor de kwaliteit van de boorput en er toezicht is.

- Het risico op vervuiling van bodem, ondiep grondwater en oppervlaktewater wordt in Nederland tot een minimum beperkt. Door minder schadelijke hulpstoffen te gebruiken kan het effect van eventuele vervuiling worden voorkomen.

- Het belangrijkste effect op de omgeving is dat winning van schaliegas meer ruimte inneemt dan conventionele gaswinning. Er zijn per boorlocatie meer industriële activiteiten. De hinder (licht en geluid) die dit oplevert is afhankelijk van lokale omstandigheden. Nader onderzoek op de locatie is nodig.

- De gevolgen van schaliegaswinning zijn voor het klimaat vergelijkbaar of iets groter dan conventionele gaswinning. Door de intensievere logistiek en langer boren vindt er meer CO2-uitstoot plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer