Binnenland
Aantal meldingen mazelen naar 613

BILTHOVEN. Het aantal meldingen van mazelen is gestegen naar 613, een toename van 147 gevallen ten opzichte van vorige week. Van rodehond zijn vier nieuwe meldingen binnen­gekomen, wat het totaal op

58 brengt.

Redactie wetenschap
beeld Flickr
beeld Flickr

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM die donderdagmiddag zijn vrijgegeven. Het aantal gemelde gevallen van mazelen ligt overigens vele malen beneden het werkelijke aantal zieken.

Zes kinderen moesten de afgelopen week vanwege de mazelen worden opgenomen in het ziekenhuis, wat het totale aantal opnames op 26 brengt. Twintig kinderen zijn inmiddels weer naar huis. Belangrijkste complicaties waren longontsteking en middenoorontsteking. Ook een huisarts en een verpleegkundige hebben mazelen gekregen. Ze zijn waarschijnlijk tijdens hun werk met het virus in aanraking gekomen. Beiden waren niet gevaccineerd.

Huisartsen kunnen mazelenpatiënten beter zo veel mogelijk buiten de wachtkamer houden, zo adviseerde het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) gisteren. Op die manier wil het genootschap zuigelingen en andere ongevaccineerden beschermen tegen de ziekte. Als een patiënt geen complicaties heeft, is een bezoek aan de dokter niet nodig, en als de ziekte ernstig verloopt, kunnen huisartsen de patiënt beter thuis bezoeken, zo adviseren de artsen.

Het advies is bedoeld voor gebieden waar weinig of geen mazelen heersen om verspreiding daar te beperken. In de risicogebieden is het moeilijk om niet-gevaccineerde mensen tegen besmetting te beschermen, stellen de huisartsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer