Binnenland
Sabotage vermoedt bij chatsessie

KPN vermoedt dat er sabotage in het spel is bij het vastlopen van de chatsessie op internet van prins Willem-Alexander en Máxima. Kort na het begin van het gesprek, gisteravond, tussen honderd genodigden en het aanstaande bruidspaar liep de site van het Koninklijk Huis vast door een technische storing.

KPN was berekend op enkele tienduizenden hits. In plaats daarvan werd de chatsessie volgens het bedrijf ruim 3 miljard keer opgeroepen, wat garandeerde dat het systeem zou vastlopen. Een dergelijk aantal is vrijwel alleen mogelijk als er kwade opzet in het spel is.

Een KPN-woordvoerder zegt dat er in het onderzoek met nadruk wordt gekeken naar de mogelijkheid van sabotage. Het bedrijf biedt zijn excuses aan het koninklijk paar aan en aan de deelnemers van de sessie.

Internetgebruikers kregen om even over halfzeven al na de eerste vraag aan het paar een grijs scherm voorgeschoteld. Ook was de beloofde video van het paar niet te zien.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) stelt in een reactie dat de „KPN tevoren had gegarandeerd dat de gehele sessie vlekkeloos op het internet zou worden uitgezonden, ongeacht de omvang van de belangstelling.” Het bruidspaar verheugde zich erg op het rechtstreekse contact via internet en betreurt ten zeerste dat het nu niet door kan gaan, aldus de RVD.

Er is volgens de dienst geen tijd meer om nog voor het huwelijk een nieuwe chatsessie te organiseren.

Luchtverkeer
Het luchtverkeer boven Amsterdam wordt op 2 februari uit veiligheidsredenen drastisch beperkt, aldus het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Tijdens de kerkelijke inzegening mag er, ook al vanwege het lawaai, niet boven de stad worden gevlogen. Een aantal uren voor en na alle plechtigheden mogen de toestellen niet lager komen dan ongeveer 1000 meter. Uitzonderingen zijn er voor politie, hulpdiensten en NOS.

Er geldt vooralsnog geen vliegverbod voor de avond van 1 februari boven de ArenA, waar het grote feest ter ere van het bruidspaar plaatsheeft.

Buikpijn
Het zal je maar gebeuren. Je geeft het feest van je leven, maar het exquise voorgerecht velt de gasten met een hevige buikpijn. Met dergelijke pijn wordt ook rekening gehouden rond de huwelijksfestiviteiten. Het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) en de VU Amsterdam vangen de hooggeplaatste gasten en genodigden op als het eten verkeerd mocht vallen of zich andere calamiteiten voordoen.

Vrijwel alle hulpdiensten in en rond Amsterdam hebben zo hun taak gekregen om de mensen -ook het publiek- die de huwelijksfestiviteiten bezoeken, op te vangen. Het staat allemaal in een speciaal draaiboek van de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) in Amsterdam. „Samen met de VU doen wij de hooggeplaatste gasten, meestal met koninklijk bloed”, aldus een woordvoerder bij het AMC. Vanaf donderdag 31 januari tot en met zondag 3 februari staan allerlei teams klaar om de gasten en genodigden zo nodig te helpen.

Zo hebben alle twee de ziekenhuizen een medisch mobielteam klaar staan, dat nauw kan samenwerken met een gezamenlijk traumacentrum. In die teams zitten een arts en verpleegkundige. „Ze zijn er speciaal voor calamiteiten tijdens de huwelijksfestiviteiten.” Bij het AMC en de VU zijn ook een extra operatieteam paraat. Daarin zitten ongeveer vijf mensen: van chirurgen en operatieassistenten tot een anesthesist.

Niet oproepbaar, maar daadwerkelijk extra aanwezig van donderdagavond tot en met zondag, zijn de duo’s arts en verpleegkundige bij de spoedeisende hulp, hartbewaking en intensieve zorg van de ziekenhuizen. „Verder is er overal een normale bezetting, al kunnen we extra mensen oproepen voor afdelingen als cardiologie en neurologie, om er maar een paar te noemen”. aldus de AMC-woordvoerder.

Koning Hussein
La Nacion, de Argentijnse krant die de brief van Videla afdrukte waaraan prins Willem-Alexander kort voor zijn verloving zo ongelukkig refereerde, besteedt deze week ook aandacht aan het huwelijk van de Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta. De krant oppert dat het paar van de huwelijksreis een wereldreis maakt waarin ook ruimte zal zijn voor een verblijf in Argentinië. De krant beschikt overigens over wel erg bijzondere informatie. Zo kondigt het dagblad de komst naar de trouwpartij aan van koning Hussein van Jordanië. De alom gewaardeerde vorst stierf enkele jaren geleden.

Vlaggen
VIANEN - De ondernemers van Vianen grijpen het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta aan om de betrekkingen tussen Argentinië en Nederland aan te trekken. Waar een kleine winkeliersvereniging groot in kan zijn: er komen een Argentijnse en Nederlandse vlag van elk 15 bij 22 meter aan hijskranen te hangen en de hoofdstraat hangt ook vol met Argentijnse en Nederlandse vlaggen op normaal formaat.

Stoelen
AMSTERDAM - Het Prins Bernhard Cultuurfonds wil geen subsidie geven aan het zogeheten stoelenproject van de stichting Kriteria van de Amsterdamse kunstenaars Scorselo(&(Swart. Het duo wil zaterdag duizend stoelen inzamelen op de Dam en die aan de Nieuwe Kerk schenken voor het huwelijk.

De twee protesteren daarmee tegen de subsidie van ruim 127.000 euro die het fonds geeft voor duizend nieuwe stoelen voor de kerk. Door het gebedshuis duizend zetels te geven, hoopt het kunstenaarsduo het bedrag voor het fonds uit te sparen.

Om de inzameling te bekostigen, hadden Scorselo(&(Swart om een symbolische bijdrage van 2002 euro gevraagd. Het fonds meldt dat de aanvraag in principe al te laat binnenkwam. De organisatie laat verder weten dat het doorgaans geen geld geeft aan „de totstandkoming van kunstwerken of aanverwante kunstuitingen.”

De kunstenaars reageren niet verbaasd. Juist door de weigering wordt volgens hen het belang van de actie duidelijk gemaakt. Het inzamelen gaat ondanks de afwijzing gewoon door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer