Opinie

Bijbelse richtlijnen voor omgaan met sociale media

Sociale media als Facebook en Twitter waren er nog niet in de tijd van de Bijbel. Maar het Woord van God zegt wel veel over communicatie. Ds. S. J. Verheij schetst negen hoofdlijnen die relevant zijn voor ons omgaan met sociale media.

Ds. S. J. Verheij
24 June 2013 10:25Gewijzigd op 8 March 2021 15:53
Foto ANP
Foto ANP
  1. Communicatie begint bij God. Communicatie en contact hebben hun bron in God. Hij treedt naar buiten en schept hemel en aarde door het Woord. God schept mensen om met hen samen te leven (communicatie). God schept twee mensen. Zo geeft God ook communicatie en liefde tussen mensen onderling. God is dus de Bedenker en Bron van communicatie.

  1. Communicatie als zegen. In het paradijs is alle communicatie tussen Adam en Eva positief. Het geeft zegen en is tot eer van God. Een volmaakt voorbeeld van zegenrijke communicatie is Christus. Hij predikt het Evangelie, geneest mensen en drijft door Zijn Woord demonen uit.

  2. Communicatie als vloek. In de praktijk van ons leven kan communicatie ook een vloek worden. De achtergrond hiervan is de zondeval van Genesis 3. De mens verbreekt de communicatie met God. Ook de communicatie tussen mensen onderling gaat stuk. Communicatie verwordt in de praktijk maar zo tot een vloek waarmee een ander wordt beschadigd. Dit gebeurt in het gewone verkeer tussen mensen. Het gebeurt ook via sociale media. In het laatste geval kan een negatief woord of negatieve bewering in korte tijd heel veel kwaad doen.

  3. Het grote gebod. Zoals bij alle communicatie is het ook bij sociale media de vraag wat de uitwerking is op de verhouding tot God en de naaste. Het grote gebod is God liefhebben met alles was in ons is en onze naaste als onszelf (Matth. 22:37-40). Welke uitwerking hebben sociale media in dit opzicht?

  4. Verhouding tot God. Brengen sociale media dichter bij God of juist niet? Sociale media kunnen gebruikt worden voor goede dingen. Het is een roeping om na te denken over goed en zegenrijk gebruik. Het gebruik kan anderzijds heel gemakkelijk afleiden van God en het leven voor Zijn aangezicht. Een stortvloed van informatie kan ons in beslag nemen. Veel daarvan is doordrenkt van een leven zonder God. Daarbij: lukt het nog echt om stil te worden voor God? Verslaving ligt dichtbij.

  5. Verhouding tot de naaste. Brengen sociale media dichter bij de ander of juist niet? Door middel van sociale media kunnen contacten worden onderhouden of vernieuwd. De veelheid aan contacten kan ook tot oppervlakkigheid leiden. In de praktijk kunnen we zo veel tijd aan sociale media besteden, dat we weinig oog en tijd overhouden om anderen om ons heen op te zoeken en werkelijk te zien staan.

  6. God sprak Zich opnieuw uit. Wij braken de goede communicatie met onze Schepper. Daar ligt het grote probleem. We verdienen naar recht de eeuwige dood. God is echter opnieuw begonnen. Hij zocht vol genade de mens op. Op kosten van Zijn eigen Zoon is er verzoening en nieuw leven met God voorhanden. Om door geloof en bekering te ontvangen. Dit nieuwe zet een streep door ons egoïstische ik. De Heilige Geest doet leven uit Christus en brengt ons hart bij de vraag: welke communicatie is tot Gods eer en tot zegen van de naaste?

  7. Radicaliteit en bewuste keuzes. Soms komt het er echt op aan. Zijn sociale media zaken die ons doen struikelen op de weg achter Christus aan? De Heere Jezus zegt: „En indien uw rechterhand u ergert, houwt ze af en werpt ze van u; want het is u nut dat één uwer leden verga en niet uw hele lichaam in de hel geworpen wordt” (Matth. 5:30). Zoals bij alle communicatie vraagt ook het omgaan met sociale media om bewust keuzes. Welke tijd en welke ruimte geef ik eraan?

  8. Geestelijke strijd. De apostel Petrus zegt: „Wees nuchter en waakt: want uw tegenpartij, de duivel, gaat om als een briesende leeuw, zoekende wie hij zou mogen verslinden” (1 Petr. 5:8). Aan de ene kant zijn sociale media net zo gevaarlijk als het gewone leven. Aan de andere zijn het heel sterke instrumenten. In de hand van God kan het veel goeds geven. Satan kan het echter gebruiken om er heel veel kwaad mee te doen. Laten we ons bewust zijn van de geestelijke strijd die gaande is. Het dagelijks gebed om de leiding van de Heilige Geest en Gods Woord is onmisbaar.

De auteur is als predikant verbonden aan de hervormde gemeente van Barneveld.


„Sociale media, bezin je erop”

(Reformatorisch Dagblad, 03-11-2012)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer