Buitenland

VS spioneren via Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype en YouTube

WASHINGTON (ANP/RTR). De Amerikaanse overheid gebruikt de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven om de gegevens van consumenten te bekijken. De FBI en de staatsveiligheidsdienst bekijken chatgesprekken, e-mails, foto’s en video’s met behulp van het programma PRISM. Daarover schrijft The Washington Post donderdag.

7 June 2013 07:04Gewijzigd op 15 November 2020 04:00
De Amerikaanse overheid gebruikt de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven om de gegevens van consumenten te bekijken. Beeld EPA
De Amerikaanse overheid gebruikt de servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven om de gegevens van consumenten te bekijken. Beeld EPA

Een anonieme bron vanuit de overheid heeft het bestaan van PRISM tegenover Reuters bevestigd. Volgens de bron is er alleen informatie vergaard van niet-Amerikanen die buiten de Verenigde Staten wonen. De Amerikaanse wet staat niet toe dat het spionageprogramma Amerikaanse staatsburgers of mensen die binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten zijn volgt.

„Het programma is een van onze meeste waardevolle bronnen van informatie. Het wordt gebruikt om ons land te beschermen tegen een scala van bedreigingen”, aldus de bron.

Volgens The Washington Post worden de servers van bedrijven als Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, Apple en YouTube gebruikt. Dropbox zou binnenkort worden toegevoegd. Onder andere Facebook, Google en Yahoo ontkennen de Amerikaanse overheid toegang te bieden tot zijn servers. Ook Apple ontkent stellig betrokken te zijn bij de spionage. „We geven geen enkele overheidsinstelling toegang tot onze servers, en overheidsinstellingen moeten een bevel van de rechtbank hebben”, zegt een woordvoerder van Apple tegen de Wall Street Journal.

PRISM is goedgekeurd door de Amerikaanse justitie. Volgens justitie kunnen de veiligheidsdiensten voldoende garanderen dat er van Amerikaanse staatsburgers niet onrechtmatig gegevens worden verzameld.


PRISM

De Amerikaanse overheid gebruikt een speciaal, geheim programma om gegevens van niet-Amerikaanse internetgebruikers te bekijken. Amerikaanse media hebben een lijst opgesteld met gegevens over dit systeem, dat de codenaam PRISM draagt. Een overzicht.

Oprichting: in 2007 werd PRISM „opgericht”. Volgens Amerikaanse media is sinds het presidentschap van Barack Obama sprake van „exceptionele groei” van het programma.

Data-onderzoek: Naar verluidt bekijkt PRISM 10 verschillende soorten data. Dat zijn e-mails, chatberichten, video’s, foto’s, opgeslagen data, voice chats, bestanden, videoconferenties, logintijden en profielen op sociale netwerken.

Kosten: de jaarlijkse kosten zijn volgens Amerikaanse media 20 miljoen dollar.

Dagelijks gebruik: data uit het PRISM-systeem zou in 2012 1477 keer gebruikt zijn in de dagelijkse veiligheidsbriefings van Obama, vicepresident Joe Biden en een selecte groep politici. Ook zou minimaal 1 op de 7 rapporten van de Amerikaanse veiligheidsdienst (NSA) PRISM-data gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer