DEN HAAG (ANP) – Bemoeienis van Turkije met de 9-jarige Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont, is ’’volstrekt ongepast”. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie.
Volgens Asscher is er nog geen contact geweest tussen de Nederlandse en Turkse regering over Yunus. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich er zelf nog niet over uitgelaten, zei Asscher. „Ik heb wel uitspraken gezien van parlementaire commissies.”
De Turkse premier komt volgende week op bezoek in Nederland. Na commotie in Turkije over de Nederlandse lesbische pleegouders van Yunus zou Erdogan de kwestie bij zijn bezoek aan de orde kunnen stellen. De biologische moeder van Yunus heeft Erdogan om hulp gevraagd en in het Turkse parlement is erover gesproken.
Asscher noemde het „aanmatigend” als een buitenlandse mogendheid een oordeel heeft over het onderbrengen van een kind bij deze ouders. „Ik vind de opvatting én de bemoeienis ongepast.”
Hij benadrukte dat de selectie van een pleeggezin in Nederland heel zorgvuldig gebeurt. Daarbij wordt gekeken naar ouders die goed passen bij het kind en ook wordt er rekening houden met de overtuigingen van het kind. Maar er vindt geen selectie plaats op ras of religie of seksuele geaardheid van de pleegouders. „Dat past niet in Nederland”, zei Asscher.
Erdogan spreekt komende donderdag met premier Rutte en bezoekt ook koningin Beatrix. Asscher zei dat hij ervan uitgaat dat Erdogan na zijn gesprek met Rutte „volstrekt gerustgesteld” is over Yunus. Het bezoek van Erdogan aan Nederland heeft door de kwestie-Yunus „des te meer zin”, zei Asscher.
Hij noemde het „bijzonder triest” dat het pleeggezin nu moet onderduiken. „Zij verdienen onze bewondering. Het is duidelijk dat wij altijd aan de kant staan van mensen die het goede voor hebben met kinderen.”
Asscher: „Het gaat hier om een Nederlandse jongetje dat hier opgroeit en van Turkse afkomst is. Eén van de prachtige dingen in dit land is dat je je dan niks meer hoeft aan te trekken van wat buitenlandse mogendheden vinden. In dit geval ging het niet goed met het jongetje en daarom is hij ondergebracht bij pleegouders. Dat doen we niet voor niks en doen we niet lichtvaardig. De selectie van een pleeggezin is een heel zorgvuldig proces.”