EO-directeur Lock: Reactie moet zijn: Mooi dat EO dit doet
HILVERSUM – Vanuit de missie van zijn omroep, de EO, voelde directeur Arjan Lock „een zware verantwoordelijkheid” om in gesprek te gaan met de IKON en Zendtijd voor Kerken, die in 2016 hun licentie verliezen. De drie kondigden dinsdag een nauwe samenwerking aan, die in 2016 moet resulteren in een gezamenlijk productiehuis.
Lock wil het vooraf hebben gezegd: natuurlijk houdt het de personeelsleden van de EO, de IKON en Zendtijd voor Kerken bezig hoeveel banen er straks door de samenwerking verloren gaan. „Maar toen ik gistermiddag om 12.00 uur het nieuws bekendmaakte, klonk er in de eerste plaats applaus. Mijn mensen begrijpen dat het ons om de inhoud gaat. Vragen als: Wat levert het op? of: Kost het banen? komen pas daarna. Van interim-directeur Ton van Dijk van de IKON en Zendtijd voor Kerken heb ik begrepen dat het bij hen niet anders ligt.”
Geluid
Na de aankondiging van staatssecretaris Dekker (Cultuur) dat hij de levensbeschouwelijke omroepen gaat wegbezuinigen, ontstond er een complexe situatie, schetst Lock. „Als EO hebben we vanaf het begin gezegd: Het is zonde als kerken zich niet meer terughoren in het publieke bestel. We praten tenslotte wel over het geluid van het Koninkrijk. Vanuit onze missie voelden wij een zware verantwoordelijkheid om met de IKON en de Zendtijd voor Kerken in gesprek te gaan. Het zijn omroeporganisaties die mooie programma’s maken en waar een brede schakering van heel veel kerkgenootschappen achter staat.”
De samenwerking die de EO met de twee aangaat, biedt de omroep de mogelijkheid zich nog breder in de samenleving te verankeren, stelt Lock. „In 2016 willen wij dé christelijke omroep van Nederland zijn. Dat was al ons streven vanuit onze missie die 40 jaar geleden is gedefinieerd. Nu de IKON en Zendtijd voor Kerken erbij komen, kunnen we laten zien dat ook alle kerken die zij vertegenwoordigen achter ons staan.”
Voordat de stekker er in 2016 definitief uitgaat bij de IKON en Zendtijd voor Kerken moeten de twee het met name in 2014 en 2015 al met fors minder inkomsten doen. Lock: „Om die reden gaan we al op korte termijn hun huisvesting en hun ondersteunende diensten faciliteren. Van het geld wat ze nog krijgen, kan dan in elk geval nog een zo groot mogelijk deel naar hun programma’s gaan.”
Minder geld
Vanaf 2016 slaan de EO, de IKON en Zendtijd voor Kerken de handen definitief ineen. Wat dat betekent voor het personeel en de programmering? „Daar gaan we ons de komende tijd op beraden”, aldus Lock. „Vaststaat dat er keuzes moeten worden gemaakt. Al was het alleen maar omdat wij, hoewel ons bestaansrecht niet op het spel staat, het in de toekomst ook met minder geld moeten gaan doen.”
Concreet aangeven of de EO wel of niet gaat ingrijpen in de programmering van de IKON en Zendtijd voor Kerken is nu nog niet aan de orde, stelt Lock. „Alles wat ik in dit stadium kan zeggen, is dat christenen in den brede zich straks in de gezamenlijke programmering moeten kunnen herkennen. We willen zoeken naar wat bindt, niet naar wat scheidt. „Wat mooi dat jullie dit doen”, moet straks de reactie zijn.”
Lauw
Wat ook pas later aan de orde komt, is het mogelijk verdwijnen van arbeidsplaatsen en het doen van een beroep op de financiële steun van de kerkelijke achterban. Lock: „Ik heb het protest, nadat de staatssecretaris met een armzwaai de levensbeschouwelijke omroepen uit het bestel heeft weggeveegd, als tamelijk lauw ervaren. Verder heb ik goed in m’n oren geknoopt dat de staatssecretaris heeft gezegd kerken de ruimte te willen geven om bepaalde programma’s mogelijk te houden, mits de financiering geregeld is. Mensen ertoe aanmoedigen lid te worden of een gift over te maken, is daarom zeker iets waarover we de komende tijd met kerken en hun leden in gesprek willen gaan.”