Nederland onthoudt zich van stem over Palestina
DEN HAAG – Nederland zal zich onthouden van stemming over de statusophoging van de Palestijnen. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Ook Duitsland zal zich van stemming onthouden.
Donderdagavond wordt door de Algemene Vergadering van de VN gestemd over de statusophoging van de Palestijnen. De Palestijnse Autoriteit wil als ‘niet-lidstaat’ als waarnemer bij de Algemene Vergadering worden toegelaten. De Palestijnen kunnen dan toetreden tot internationale verdragen, zoals het Statuut van Rome over de oprichting van het Internationaal Strafhof. Een grote meerderheid van de landen in de VN steunt het verzoek van de Palestijnen.
Timmermans heeft geprobeerd om binnen de Europese Unie tot een gezamenlijk standpunt te komen, maar dat is niet gelukt. Zo hebben onder meer Spanje, Denemarken en Frankrijk al aangekondigd de statusophoging te steunen.
De bewindsman is niet tegen de nieuwe status voor de Palestijnen. Maar hij vindt het niet het juiste moment. Hij wil de herkozen Amerikaanse president Barack Obama een kans geven om het vredesproces tussen Israël en Palestijnen weer op gang te brengen.
In een reactie zei de Palestijnse ambassadeur in Den Haag, Nabil Abuznaid, dat Nederland al lang een nauwe relatie heeft met de VS en met Israël en dat dat het moeilijk maakt om bij de VN Palestina als staat en waarnemer te erkennen. Maar het is jammer dat de regering in de stad die de internationale hoofdstad van het recht heet te zijn, Den Haag, geen recht doet aan de Palestijnen die het verdienen als gelijken te worden behandeld, aldus Abuznaid. Maar volgens hem had de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans liever voor gestemd dan zich van stemming te onthouden.