Politiek
Nederlandse politietrainingsmissie Kunduz niet uitgebreid

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz wordt niet uitgebreid. Het kabinet heeft de mogelijkheden onderzocht om ook de noordelijke grenspolitie te trainen en agenten van buiten Kunduz op te leiden die in andere noordelijke provincies aan de slag gaan.

De Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz wordt niet uitgebreid.  Foto EPA
De Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz wordt niet uitgebreid. Foto EPA

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer is daartegen, zo bleek al eerder. Het kabinet ziet daarom af van deze uitbreidingsplannen, zo hebben ingewijden woensdag bevestigd. Nederlandse militairen geven een basis- en praktijktraining aan Afghaanse agenten. Vorig jaar november stemde de Kamer ermee in om ook onderofficieren op te leiden en Afghaanse politietrainers te laten meelopen met Nederlanders om de kneepjes van het vak te leren. Die beperkte uitbreiding leek toen al het hoogst haalbare in de Kamer.

Toch onderzocht het kabinet de opties om de missie verder uit te breiden. Tijdens zijn bezoek aan Kunduz half december zei premier Mark Rutte ook dat hij daarvoor mogelijkheden ziet. Vorige maand bleek echter opnieuw dat een Kamermeerderheid er niets voor voelt. Met name GroenLinks en de ChristenUnie waren tegen deze uitbreiding omdat de grenspolitie te militair zou zijn. Bovendien is het moeilijk rekruten buiten Kunduz te blijven volgen, zoals de Kamer wil.

GroenLinks, D66 en de ChristenUnie maakten destijds met hun steun de politietrainingsmissie mogelijk. Gedoogpartij PVV, de PvdA, SP en Partij voor de Dieren zijn tegen de missie.

Het kabinet stuurt binnenkort een brief naar de Kamer over de missie. Die is er ook op gericht het Afghaanse rechtssysteem te versterken en de positie van vrouwen en religieuze en etnische minderheden te verbeteren. Mogelijk dat er op dat gebied straks wel wat meer wordt gedaan.

De missie, die tot midden 2014 duurt, wordt vooral door militairen uitgevoerd. In totaal doen er ongeveer 545 Nederlanders aan mee, onder wie 50 civiele politiemedewerkers, juridische deskundigen en diplomaten. De Nederlanders zijn behalve in Kunduz ook gestationeerd in Mazar-e-Sharif (F-16’s) en de hoofdstad Kabul.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer