Commentaar: Geen gesomber over de toekomst
De Romeinse redenaar en pedagoog uit de eerste eeuw van onze jaartelling Marcus Quintilianus schreef: „Angst voor de toekomst is erger dan het ongeluk van het heden.”
Daar zit veel in. Het laatste kan een mens reëel onder ogen zien. Hij weet waar hij aan toe is, ook al kan het onheil heel ingrijpend zijn. De toekomst is echter ongewis. Daar kan men alleen maar over dromen of somberen. Niemand weet wat er echt zal gebeuren.
Op de grens van 2011 en 2012 zullen de meeste Nederlanders zich bepaald geen optimistische voorstelling maken van hetgeen hen in het nieuwe jaar te wachten staat. De economische vooruitzichten zijn niet best. De crisis zal een fors gat in de portemonnee slaan.
De toestand in de wereld geeft ook geen hoopvol beeld. Om maar een ding te noemen: na de Arabische lente is een democratische zomer nog heel ver weg. Eerder is er een islamitische winter ophanden. Het politieke weer is internationaal volstrekt van slag. Zekerheid kan niemand geven.
Voor christenen is er echter wel duidelijkheid wat de toekomst hun brengt. De Bijbel geeft voldoende contouren om een beeld te krijgen. Dat kent twee kanten, een somber makende en een hoopgevende.
De plagen die de wereld zullen treffen, zijn niet gering:
Ziekten op verschillende plaatsen, honger en aardbevingen.
Het ene volk zal tegen het andere opstaan, met als gevolg: oorlogen en geruchten van oorlogen.
Mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf en anderen haten. Met andere woorden: liefdeloosheid en egoïsme zullen de samenleving stempelen.
De wetteloosheid zal norm worden. Er komt dus een samenleving aan waarin er sprake is van een omkering van alle waarden. Wat recht is, wordt dan krom genoemd en wat krom is, heeft de naam recht te zijn.
- De macht van de antichrist zal zo groot zijn dat hij erin lijkt te slagen de kerk geheel uit te roeien.
Wie deze vijf penseelstreken goed beschouwt, krijgt zeker geen hoopgevend beeld op zijn netvlies. Terwijl het zeker is dat het die kant opgaat. Is er dan nog verwachting? Jazeker. Er staan ook positieve zaken tegenover. Dat zijn geen verwachtingen waarvan nog maar moet blijken of ze uitkomen. Het zijn zekerheden, omdat Gods beloften in Christus ja en amen zijn. Hij heeft voorzegd:
Het Evangelie van Gods Koninkrijk zal verkondigd worden tot in de verste uithoeken van deze wereld. De aarde zal vol zijn van de kennis van de Heere.
De Kerk hoeft de strijd niet alleen te voeren; Christus is haar altijd nabij. Hij zal haar niet begeven of verlaten.
De macht van de boze is beperkt. Hij kan niet ongelimiteerd zijn gang gaan. Christus heeft zijn kop al vermorzeld.
Er komt absoluut een einde aan het lijden van de gelovigen en de overwinning van hun grote Voorganger is zeker.
Er wacht de gelovigen een heerlijke toekomst in het Vaderhuis.
Wie Christus kent, hoeft niet te somberen over de toekomst. Hij mag met gelovige moed het jaar 2012 in. De beste wensen.