Kerk & religie

„Guido de Brès onbekend in België”

GENT – „Guido de Brès is heel belangrijk geweest voor het calvinisme in de Zuidelijke Nederlanden. Het is daarom jammer dat er daar zo weinig over hem bekend is.” Dat zegt de Gentse historicus dr. Johan Decavele, die bekendstaat als een expert op het gebied van het calvinisme in het tegenwoordige België.

Van een medewerker
20 October 2011 15:15Gewijzigd op 14 November 2020 17:14
De Gentse historicus dr. Johan Decavele. Foto RD
De Gentse historicus dr. Johan Decavele. Foto RD

Guido de Brès is de samensteller van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, die 450 jaar geleden verscheen. Hij werd in 1522 in Mons (Bergen) in de Belgische provincie Henegouwen geboren. Het enige wat daar aan hem herinnert, is een straatnaambordje in een buitenwijk.

Decavele vindt het vreemd dat de Rue Guy de Brès in Mons in een buitenwijk ligt. „Het zou beter zijn om een straat in het centrum naar hem te vernoemen, bijvoorbeeld in de omgeving van de plek waar hij geboren is, rond het Begijnhof. Daar staat nog een kerk, de Chapelle du Béguinage, uit die tijd. De kerk is helaas moeilijk vindbaar. Als ik schepen was, zou ik die kapel zichtbaar maken en er een eenvoudige gedenkplaat voor de hervormer aanbrengen. Dan weten toeristen in ieder geval waar ze moeten zijn als ze in de voetsporen van Guido de Brès willen gaan.”

Decavele is wel tevreden over de aandacht voor het protestantisme in Tournai (Doornik), de plaats waar De Brès de Nederlandse Geloofsbelijdenis vervaardigde en waar hij in 1561 een exemplaar over de kasteelmuur liet gooien. Op verzoek zijn hier rondleidingen in het Nederlands voor toeristen die zoeken naar sporen van het protestantisme. „Doornik heeft alles in huis om toeristen aan te spreken: een prachtige kathedraal en een historische binnenstad.”

De historicus is zeer verbaasd dat er in Valenciennes helemaal niets bekend is over Guido de Brès. Aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog vervulde de stad een belangrijke rol als centrum van verzet. Guido de Brès is hier op het marktplein opgehangen. Volgens Decavele zou het stadsbestuur de plaats waar de reformator is terechtgesteld, kunnen markeren.

Om het belang van De Brès te onderstrepen, heeft hij met de stadsbesturen en toeristen­bureaus van Mons en Valenciennes contact opgenomen. Ze hebben zijn mailtjes „welwillend” in ontvangst genomen, maar tot nu toe is er nog niets gebeurd. „Ik verwacht dat het een lang traject gaat worden.”

Een ander voorstel van hem is dat de steden in de Zuidelijke Nederlanden waar Guido de Brès gewoond en gewerkt heeft –Mons, Lille (Rijsel), Tournai en Valenciennes– gezamenlijk iets gaan doen om de herinnering aan de vergeten kerkhervormer levend te houden.


Lees meer over Guido de Brès en de Nederlandse Geloofsbelijdenis in ons dossier

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer