Eerlijk zijn de overheidsmaatregelen richting alleenverdieners volgens hem niet. „Maar ik loop niet voortdurend te denken dat ons onrecht wordt aangedaan. Er zijn belangrijkere dingen dan geld.”
Daniël Simonse is alleenverdiener. „Al bijna zes jaar. Toen we het eerste kind verwachtten, is mijn vrouw gestopt met buitenshuis werken. Dat was een bewuste keuze: om er te zijn voor de kinderen.”
Alleenverdieners worden volgens de vorige week vrijgekomen cijfers relatief zwaar getroffen: 2 procent koopkrachtverlies. Dat ontstaat door de afbouw van de overdraagbare algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner. Ook schrapt het kabinet de uitzonderingspositie voor gezinnen met een partner die geboren is voor 1973 en voor gezinnen met jonge kinderen. Grote gezinnen worden daarnaast nog eens extra getroffen door de aftopping van het kindgebonden budget tot maximaal twee kinderen.
„Wij kunnen goed rondkomen, al moeten we wel oppassen welke uitgaven we doen”, zegt Simonse. „Ik begrijp dat iedereen vanwege de bezuinigingen nu moet inleveren, maar dat zou wel eerlijker verdeeld kunnen worden. Ik maak me er overigens niet heel erg druk over. Je inkomen is niet het belangrijkste.”
Simonse heeft een eigen woning en een modaal inkomen. „We kunnen gelukkig goed rondkomen. De nieuwe maatregelen hoeven geen gevolgen te hebben voor ons uitgavenpatroon, maar we zullen wel wat minder kunnen sparen.”
Naam: D. Simonse
Leeftijd: 30 jaar
Gezinssamenstelling: echtpaar, drie kinderen
Woonplaats: Emmeloord
Werk: verzekeringsadviseur binnendienst bij Agriver
Dit is het eerste deel in een serie over de gevolgen van de kabinetsplannen voor alleen-verdieners.