Binnenland
Klebsiëlla oorzaak drie doden Maasstad Ziekenhuis

ROTTERDAM - Drie patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn zeer waarschijnlijk overleden met de Klebsiëllabacterie als directe doodsoorzaak. Dat heeft interim-bestuurder van het ziekenhuis León Eijsman vrijdag gezegd op een persconferentie.

Redactie digitale media
Foto ANP
Foto ANP

Een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door professor Evert de Jonge, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft dat uitgewezen. Hij onderzocht 28 overleden patiënten. Over een van hen kon hij geen oordeel vellen, omdat hij niet over de juiste gegevens beschikte.

Bij 14 van de onderzochte dossiers is het zeer onwaarschijnlijk dat de patiënten zijn overleden als direct gevolg van besmetting met de bacterie. Bij de overige tien patiënten is het niet uitgesloten dat de Klebsiellabesmetting heeft bijgedragen aan of verantwoordelijk was voor het overlijden.

De nabestaanden van de overledenen worden vrijdag ingelicht over de onderzoeksresultaten.

De uitbraak van de Klebsiëllabacterie is volledig onder controle. Sinds 18 juli zijn er geen besmettingen in het ziekenhuis geconstateerd. Dat stelde interim-directeur Léon Eijsman vrijdag tijdens een persconferentie over het onderzoek naar de gang van zaken rond de uitbraak van de bacterie in het Rotterdamse ziekenhuis.

De uitbraak van de resistente Klebsiellabacterie heeft het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis tot nu toe 7 tot 8 miljoen euro gekost.

Het ziekenhuis zag sinds het bekend worden van de uitbraak in mei de omzet dalen omdat patiënten het ziekenhuis meden en operaties afzegden. Ook hebben de onderzoeken naar de bacterie geld gekost, aldus interim-directeur Peter Weeda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer