Merkel en Sarkozy schetsen vergezicht voor euro
AMSTERDAM (ANP) – De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben dinsdag de aanzet gegeven tot verregaande economische integratie in de eurozone. Met directe maatregelen om de onrust over de schuldencrisis te temmen, kwamen ze echter niet.
In de plannen van Merkel en Sarkozy gaan de regeringsleiders van de eurozone een speciale euroregering vormen, die minstens twee keer per jaar bijeenkomt. EU-president Herman Van Rompuy zou de voorzitter van die economische raad moeten worden.
Brussel krijgt daardoor als het aan Merkel en Sarkzoy ligt in de toekomst een belangrijke stem in het begrotingsbeleid van de eurolanden. Landen die zich daarbij niet aan de regels houden, moeten volgens hen strenger worden gestraft.
De invoering van euro-obligaties en de verhoging van het noodfonds voor eurolanden zien beide regeringsleiders vooralsnog niet zitten. Veel economen zien deze maatregelen als een belangrijk middel om de onrust over de schuldencrisis de kop in te drukken.
„Euro-obligaties komen aan het einde van het Europese integratieproces, niet aan het begin”, stelde Sarkozy. „Europa is nog niet toe aan het laatste redmiddel, en ik denk ook niet dat deze problemen in één klap zijn op te lossen”, voegde Merkel eraan toe.
Merkel en Sarkozy riepen wel nogmaals op tot de invoering van een speciale belasting op de transacties van financiële instellingen. Ook spraken ze af de regels voor vennootschapsbelasting in Frankrijk en Duitsland gelijk te trekken.
Premier Mark Rutte gaf in een verklaring aan interessante punten te zien in de uitkomsten van het overleg. Er moet volgens hem echter nog veel worden uitgewerkt. De Europese Commissie zag de plannen van Merkel en Sarkozy als een „welkome stap voorwaarts bij de gemeenschappelijke inspanningen om het bestuur van de eurozone te versterken”.