Wetenschap & techniek
Poster ophangen zonder punaises of plakband

Hoe houd je na thuiskomst het vakantiegevoel nog even vast? Bijvoorbeeld door je mooiste foto af te drukken op posterformaat. Zo’n plaat fatsoenlijk aan de wand krijgen, valt niet mee. Plakband of punaises zijn een optie, maar mooi is anders. De Xpozer is een beter idee.

De H-vorm is voor het opspannen van foto’s het beste. Foto XPozer BV
De H-vorm is voor het opspannen van foto’s het beste. Foto XPozer BV

Zoals veel uitvindingen komt ook deze voort uit frustratie. De Delftse werktuigbouwkundigen Ivan van der Veld en Clemens van Os realiseren zich dat zij niet de enigen zijn die verlangen naar een ophangsysteem waarmee je foto’s zonder kreukels en vouwen en in een handomdraai aan de muur krijgt. Het resultaat is de Xpozer: een aluminium frame in de vorm van een H dat de poster keurig in zijn greep houdt.

Het resultaat mag er zijn en zal vooral in moderne interieurs niet misstaan. Doordat een lijst ontbreekt, lijkt de haarscherpe afdruk iets voor de muur te zweven. Een wereld van verschil met de populaire fotoprints op canvas, want die ogen door de structuur van het doek veel minder scherp.

De Delftse ingenieurs brengen hun product vooralsnog via internet aan de man. Hun afnemers –inmiddels loopt het aantal in de duizenden– sturen de afdruk digitaal naar de website. Een paar dagen later valt er een bouwpakketje in de bus. In de doos zit een (opgerolde) foto met in elke hoek een kunststof bevestigingspunt. De ‘poten’ van de H passen hier precies in. Daartussen komt de dwarslat. Die heeft een veer en zet met een ferme klik de boel onder spanning.

De foto oogt fragiel, maar bang voor scheuren hoeft de koper niet te zijn. Het polyester vel is veel sterker dan papier en heeft minder last van vocht en temperatuurschommelingen. Ook het ophangsysteem zelf is duurzaam. Wie na een volgende vakantie een andere foto aan de muur wil, hoeft alleen maar een nieuwe afdruk te laten maken en kan zijn oude Xpozer gebruiken. Dat scheelt weer een paar tientjes.

De H-vorm is niet de meest voor de hand liggende vorm voor een opspansysteem, geeft Van der Veld toe. „Vandaar ook dat hij nog niet was uitgevonden. Uit onderzoek aan de TU Delft blijkt dat deze vorm er het beste in slaagt een perfecte spanning over te brengen op een fotoposter en dat zo strak mogelijk te krijgen. En het is ook nog eens de compactste vorm die mogelijk is.”

Een X-vormig frame lijkt in eerste instantie veel logischer, maar in de praktijk werkt dat niet, aldus Van der Veld. „Zeker niet bij afwijkende formaten, zoals een rechthoek of een panoramafoto.”

De uitvinder weet waar hij over praat. Voordat hij zijn eerste model op de proef stelde, voerde hij met een computermodel de nodige kracht- en spanningsanalyses uit. Daarna was het nog maar een kleine stap naar een product dat in de praktijk prima voldoet.

>>xpozer.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer