Wetenschap & techniekIn beeld
Plasticrecycling levert nog te weinig herbruikbaar plastic op

Ruim een kwart van de kunststofverpakkingen is goed herbruikbaar in hoogwaardige producten doordat het zich gemakkelijk laat scheiden en omsmelten.

Gesorteerd verpakkingsplastic wordt in balen geperst klaargezet om door de shredder te gaan. Daarna wordt het omgesmolten tot plasticgranulaat voor de plasticindustrie. 
Gesorteerd verpakkingsplastic wordt in balen geperst klaargezet om door de shredder te gaan. Daarna wordt het omgesmolten tot plasticgranulaat voor de plasticindustrie. 

De plasticrecyclingsindustrie is de afgelopen jaren de kinderschoenen wel ontgroeid. Huishoudens gooien plastic verpakkingen, drankkartons en metalen (pmd) apart in een kliko of afvalverwerkers scheiden ze achteraf van de rest van het huisvuil.

De hoeveelheid goed recyclebaar plastic blijft echter vrij laag. Ruim een kwart van de kunststofverpakkingen is goed herbruikbaar doordat dat zich gemakkelijk laat scheiden en omsmelten. Dat betreft vooral PET uit frisdrankflessen en voedselverpakkingen, PE (polyethyleen) uit doppen van frisdrankflessen en PP (polypropyleen) uit onder meer shampooflacons.

Dit aandeel neemt sinds 2014 nauwelijks toe. Dat bijna driekwart niet herbruikbaar is, komt doordat sommige soorten kunststof zich moeilijk laten scheiden. Ook papieren etiketten op flacons verontreinigen het plastic.

Aan de andere kant van de cyclus staan de plasticfabrikanten. Zij moeten gerecycled plastic toepassen in hun producten. Dat gebeurt nog weinig: slechts 6 procent van de kunststofverpakkingen bestaat uit gerecycled plastic.

De laagwaardige plasticmix wordt niet weggegooid, maar krijgt een toepassing in auto-onderdelen, speelgoed, kratten, jerrycans, bermpaaltjes en aanlegsteigers. De vervuilde restanten gaan naar de afvalenergiecentrale.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Afvalverwerking

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer