Economie
Paniek dreun voor Nederlandse telers

APELDOORN – „Eet geen komkommers”, luidde het advies van de Duitse overheid nadat de EHEC-bacterie in het land tal van slachtoffers maakte. „Voor de Nederlandse komkommertelers kan dit de nekslag zijn.”

Redactie economie
30 May 2011 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 15:12
Foto ANP
Foto ANP

Is het seizoen voor de telers nog te redden nu de vraag uit Duitsland volledig stilligt? „Daar is op z’n minst een klein wondertje voor nodig”, zegt woordvoerder G. Pinxterhuis van het Productschap Tuinbouw somber. Hij benadrukt dat de oogst vertragen tot de commotie hopelijk is weggeëbd „geen reële optie” is.

„Telers werken volgens een strak schema toe naar de productiedatum. Is die bereikt, dan moet er worden geoogst. Een komkommer is bovendien een echte versgroente. Als invriezen al zou kunnen, levert het je niets op, want over veertien dagen oogst je weer een partij.”

Er zijn telers bij wie nu, „hartje oogsttijd”, wekelijks zo’n 300.000 komkommers van de band komen rollen, zegt een woordvoerder van verkooporganisatie Kompany, die de helft van de Nederlandse telers vertegenwoordigt. „Deze komkommers zijn duurzaam, hygiënisch en via speciale GlobalGAP-certificaten waarop landelijk toezicht is, geteeld. Op dit moment gaan ze in speciale fusten, klaar voor de verkoop. En dan gebeurt dit.

Een komkommer is een echte barbecuegroente. Je bent dus afhankelijk van het weer. De jaren 2008 en 2009 waren ronduit moeilijk. Veel telers hebben toen onder de kostprijs geproduceerd.”

De kans dat in Nederland een EHEC-besmetting wordt aangetroffen, noemt de zegsman van de telers nihil. „Wij werken niet met dierlijke meststoffen. En de Nederlandse productieketen is van a tot z, van teler tot consument, volledig gecertificeerd. Van elke Nederlandse komkommer valt zo te achterhalen op welk bedrijf hij is geteeld. Verder zijn op alle bedrijven monsters genomen, die momenteel worden onderzocht. Morgenochtend is daarover zekerheid.”

Stel, alle bedrijven zijn volgens de test EGEC-vrij. „Waar het om gaat, is dat de bron wordt gevonden. Daarna moet het Duitse ministerie luidkeels roepen dat onze producten veilig zijn. Net zo hard als ze nu hebben gezegd: Eet geen saladegroenten meer.”

Woordvoerster E. Bentvelsen van belangenorganisatie LTO Glaskracht benadrukt dat het enige Nederlandse bedrijf dat tot dusver is onderzocht volledig EHEC-vrij is verklaard. En ze ziet een lichtpuntje: de Nederlandse consument behoudt zijn vertrouwen in de komkommer. Gevolg: de schappen van de Albert Heijn en andere supermarkten liggen nog vol.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer