Buitenland
Kanton Zürich staat homohuwelijk toe

ZURICH - Vanaf 1 juli kunnen homostellen in het Zwitserse kanton Zurich trouwen. Zij genieten vanaf dan dezelfde rechten als heteroparen. Dat maakte de Raad van State in Zurich donderdag bekend.

Buitenlandredactie
Het kanton is het eerste in Zwitserland dat die stap neemt. Vorig jaar in september gaf 62 procent van de kiezers in Zurich zijn goedkeuring aan het plan.

Paren van gelijke geaardheid kunnen hun partnerschap onder de volgende voorwaarden laten vastleggen. Ze moeten volwassen zijn en een gemeenschappelijke huishouding voeren. Ook dienen de partners hun wens om hun relatie te laten registreren, zes maanden van tevoren bij de notaris te laten vastleggen.

Homoparen mogen hun huwelijk sluiten in de trouwzaal van hun burgerlijke gemeente in het kanton, aldus de raad.

Ondanks de huwelijksregistratie behouden de als paren geregistreerde homo's of lesbiennes voor de burgerlijke stand wel de aanduiding alleenstaande. De burgerlijke stand in Zwitserland is namelijk federaal geregeld en daardoor blijft de praktische uitwerking van de Zuricher registratie van het homohuwelijk beperkt. Als een van de partners naar een ander kanton verhuist, zal de partnerregistratie weer worden ontbonden.

Op het gebied van successierechten, sociale voorzieningen en patiëntenrecht worden geregistreerde homoparen in het kanton Zurich in de toekomst gelijkgesteld aan heteroparen. Voor de inkomens- en vermogensbelasting worden de partners daarentegen afzonderlijk belast, omdat de federale belastingharmonisatiewet de verscheidene kantons op dit gebied geen autonomie toestaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer