Buitenland
Georgië dreigt relatie met VS te herzien

De Georgische premier Irakli Kobakhidze heeft gedreigd om de relatie met de Verenigde Staten te „herzien”. Washington kondigde maandag nieuwe sancties aan tegen Georgië en volgens Kobakhidze moet dat niet nog een keer gebeuren.

ANP

„Als er nog een stap gezet wordt, zou dat kunnen leiden tot een herziening van de Amerikaans-Georgische betrekkingen”, aldus de premier. Hij vindt dat de Amerikanen met hun sancties proberen om zijn regeringspartij te benadelen voor de verkiezingen in oktober.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken legde sancties op aan functionarissen van het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken „om hun betrokkenheid bij ernstige mensenrechtenschendingen”. Dat zou zijn gebeurd tijdens wekenlange protesten in het voorjaar. Duizenden Georgiërs gingen toen de straat op tegen de omstreden buitenlandse-agentenwet, die inhoudt dat organisaties die geld krijgen uit het buitenland zich moeten laten registreren.

De VS en de EU noemden die wet antidemocratisch en riepen op om het voorstel terug te trekken. Dat gebeurde niet en het parlement nam de wet in mei aan.

De regering, geleid door de partij Georgische Droom, nam aanvankelijk een prowesterse koers aan, maar drijft de laatste jaren steeds meer af richting Rusland. Ook de buitenlandse-agentenwet is geïnspireerd op Russische regels. Officieel zoekt Georgië nog altijd toenadering tot het Westen, maar Kobakhidze zinspeelt met zijn uitspraak van dinsdag op een openlijke breuk met de VS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer