Kerk & religie

Operatie Mobilisatie veertig jaar actief op zee

EMMELOORD – Van Maleisië tot Mozambique, van Vietnam tot Venezuela. Al veertig jaar gaan de schepen van Operatie Mobilisatie (OM) de wereld over met christelijke lectuur. Het bestverkochte boek? De Bijbel.

17 February 2011 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 13:44
Rijen mensen staan te wachten om een kijkje te nemen op het schip Logos Hope, de grootste drijvende boekenmarkt ter wereld. Het schepenwerk van Operatie Mobilisatie bestaat vrijdag veertig jaar. Foto OM-Schepen
Rijen mensen staan te wachten om een kijkje te nemen op het schip Logos Hope, de grootste drijvende boekenmarkt ter wereld. Het schepenwerk van Operatie Mobilisatie bestaat vrijdag veertig jaar. Foto OM-Schepen

Het brengen van hulp, hoop en kennis in de wereld. Dat is de missie van het schepenwerk van zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie, die vrijdag veertig jaar bestaat.

Het huidige schip, de Logos Hope, vaart momenteel de wereld over met zo’n 1,2 kilometer aan boeken aan boord. Bijbels, christelijke lectuur, maar ook leesboeken, opvoedkundige boeken en kookboeken zijn te koop tegen een gereduceerd tarief. Van de ruim 7000 titels blijkt de Bijbel het meest gevraagd.

In havensteden waar de Logos aanmeert krijgen bezoekers een presentatie over de Bijbel en het werk van Operatie Mobilisatie en kunnen ze de boekenmarkt en een tentoonstelling bezoeken. Opvarenden voeren in de steden hulpverleningsprojecten uit. Ze bouwen een schooltje, bezoeken een gevangenis of doen evangelisatiewerk.

In veertig jaar tijd zijn er op deze manier zo’n 42 miljoen mensen met het Evangelie bereikt. Dit aantal ligt hoger, zegt directeur van OM-Nederland Robert Jan Sterk. „Na een bezoek aan een schip krijgt elke bezoeker een christelijk traktaat mee. Wat het lezen daarvan uitwerkt, weet niemand.”

Sterk noemt twee bijzondere voorbeelden van zegen op het schepenwerk van Operatie Mobilisatie. Een man stal jaren geleden een Bijbel op een schip van OM. Hij las erin en kwam tot verandering. Nu is hij voorganger van een christelijke gemeente in Zuid-Amerika.

In Nederland liep eens een depressieve man op de kade van Scheveningen, zo vertelt Sterk. Het schip Logos Hope trok zijn aandacht vanwege de naam. Hij ontmoette de bemanning en kwam in aanraking met de Bijbel en de kerk. Sterk: „God werkt op allerlei manieren: door het lezen van de Bijbel, een gesprek of een enkel woord. Ons werk is slechts een middel in Zijn hand.”

Operatie Mobilisatie houdt nauw contact met lokale kerken. Als de Logos vertrekt, zorgen plaatselijke christenen voor de nazorg voor mensen die meer over de Bijbel willen weten. „Wij droppen niet het Evangelie en laten de mensen vervolgens aan hun lot over”, benadrukt hoofd pr Douwe Scheepsma.

De schepen zijn ook in moslimlanden welkom. „Een land als Libië nodigt ons uit om goodwill te kweken bij de westerse wereld.”

Belangrijke leiders zoals oud-dictator Pinochet van Chili en voormalig president Venetiaan van Suriname brachten een bezoek aan een van de schepen. Scheepsma: „Wij hebben geen politieke boodschap. De drempel om een kijkje op een schip te nemen, ligt veel lager dan die om een kerkdienst bij te wonen.”

In 1992 kreeg Operatie Mobilisatie te maken met openlijke vijandschap tegen haar werk. In de Filippijnen gooiden moslims handgranaten op het podium tijdens een bijeenkomst. Twee vrouwen kwamen om en 36 personen raakten gewond.

De huidige onrust in de Arabische wereld heeft volgens Scheepsma tot nog toe geen invloed op het vaarschema van de Logos Hope. „Twee weken nadat we uit Egypte waren vertrokken, barstte de revolutie daar los.” Het schip ligt momenteel in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten.

De opvarenden van de Logos Hope, zo’n 400 vrijwilligers, zijn afkomstig uit tal van landen. Volgens OM komt van de Nederlanders zo’n 40 procent uit reformatorische kerken en 60 procent uit evangelische kringen. De vrijwilligers worden financieel gesteund door vrienden en familie.

Het vinden van geschikt personeel is in die veertig jaar zelden een probleem geweest, stelt Scheepsma. „Het aanbod is groter dan we kwijt kunnen. We zien wel dat de termijn van twee jaar sommige mensen afschrikt. Daarom bieden we sinds een paar jaar ook kortere uitzendingen aan.”

OM heeft altijd met twee schepen gevaren. Het tweede schip –de Doulos– is vorig jaar echter uit de vaart genomen omdat het te slecht werd. Het schip is opgekocht door een Singaporese zakenman die er een conferentieoord van heeft gemaakt.

Komt er ooit weer een tweede schip? Scheepsma verwacht van wel, „maar dat kan nog wel vijf jaar duren. We zijn voorlopig druk met het financieren van de verbouwing van de Logos Hope. Daar is zo’n 6,4 miljoen euro voor nodig.”

nl.om.org voor informatie over de jubileumviering.


42 miljoen bezoekers

De Amerikaans-Britse George Verwer, oprichter van Operatie Mobilisatie, koopt in 1957 een oude veerboot met als doel wereldwijd christelijke lectuur te verspreiden. Zo’n 80 procent van de wereldbevolking woont in de directe of nabije omgeving van water.

In 1971 verlaat het schip Logos (Woord) de haven van Rotterdam. In 1977 volgt een tweede schip, Doulos (dienstknecht).

De Logos loopt in 1988 op de rotsen bij de ronding van Kaap Hoorn in Chili. Er raakt niemand gewond. Uit het wrak neemt een Chileense duiker een pakketje boeken mee met een Bijbel erin. Op deze manier leert hij Christus kennen.

Een jaar later kiest de Logos II het ruime sop. In 2009 neemt het vierde schip, de Logos Hope, het stokje over en gaat de Doulos uit de vaart.

In veertig jaar bezochten de OM-schepen 164 landen en kwamen er 42 miljoen mensen aan boord; 2,3 miljoen bezoekers kochten een Bijbel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer