Binnenland
Sneeuw legt verkeer lam

DE BILT – Het KNMI heeft vrijdag om 21.00 uur het weeralarm (’code rood’) beëindigd. Dat liet een woordvoerder weten. „Maar daarmee zijn de problemen nog lang niet voorbij. De waarschuwing voor sneeuwbuien en gladheid blijft van kracht”, aldus de zegsman.

Redactie digitale media
17 December 2010 06:53Gewijzigd op 14 November 2020 12:56
Foto ANP
Foto ANP

Vooral in de provincies Zuid-Holland en Zeeland kunnen de komende uren nog flinke sneeuwbuien voorkomen. Daar blijft ‘code oranje’ van kracht, een waarschuwing voor extreem weer. In de rest van het land geldt ‘code geel’, nog een trapje lager, wegens gladheid door bevriezing. „In het hele land blijft het oppassen geblazen”, aldus de woordvoerder.

Rijkswaterstaat trok vrijdagavond om 23.30 uur het verkeeralarm in. Wel waarschuwt de instantie weggebruikers voor ‘verraderlijk gladde wegen’ de komende nacht en dagen. Op sommige plekken moet er langzamer gereden worden dan normaal is toegestaan. Rijkswaterstaat adviseert mensen zich daar aan te houden.

Zaterdagochtend is het droog, maar blijft het wel glad. Later op de dag kunnen nog wel sneeuwbuien voorkomen.

Rond 22.30 uur stonden er nog negen files in Nederland, met een totale lengte van ongeveer 80 kilometer. Dat meldde de ANWB.

De langste file, 20 kilometer, staat op de A2 tussen Breukelen en Vianen, richting Utrecht. Bijna even lang is de file op de A27 tussen Noordeloos en knooppunt Lunetten, ook richting Utrecht.

De files op de snelwegen in Nederland namen vrijdagmiddag vanaf vijf uur zeer langzaam af. Rond dat tijdstip registreerde de ANWB het hoogtepunt, met opstoppingen over een totale lengte van 753 kilometer. Dat meldde een woordvoerder. De sneeuwfiles komen daarmee op plaats zes in de toptien van drukste spitsen.

Even voor zes uur was de totale lengte afgenomen naar een nog altijd imposante 650 kilometer. De problemen deden zich vooral voor in Noord-Holland, rond Amsterdam en rond Utrecht.

Hulpposten

Door het winterse weer melden iets meer mensen dan normaal zich bij sommige afdelingen spoedeisende hulp met bijvoorbeeld botbreuken als gevolg van glijpartijen. Dat bleek vrijdag uit een rondgang langs een aantal ziekenhuizen in de Randstad.

In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is het drukker dan anders. De extra gebroken polsen en enkels die de artsen moeten behandelen, leveren evenwel geen problemen op. „We hoeven nog geen extra personeel in te zetten”, zei een woordvoerster.

Ook het AMC Amsterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen wat meer onfortuinlijke voetgangers en fietsers binnen dan op een dag zonder sneeuw. Het Erasmus MC in Rotterdam, het MCH Westeinde in Den Haag en het UMC Utrecht lieten weten het niet drukker te hebben dan normaal.

Treinen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) adviseren mensen niet met de trein te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is. Gaan mensen toch, dan moeten ze ruim op tijd vertrekken. Een woordvoerder liet vrijdag weten dat de NS zich gezien de weersomstandigheden aansluit bij eerdere adviezen van de ANWB en het KNMI.

Het treinverkeer rijdt zaterdag in het hele land volgens een aangepaste dienstregeling. Dat liet een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail vrijdagavond weten. Er wordt voor komende nacht nog sneeuw verwacht. „Er rijden morgen minder treinen, het doel is te blijven rijden.” Reizigers moeten rekening houden met vertraging en krijgen het advies om op www.ns.nl te kijken voor vertrektijden.

Het treinverkeer in Utrecht en Noord- en Zuid-Holland ondervindt vrijdagavond nog steeds de gevolgen van de heftige weersomstandigheden, maar de situatie wordt wel stabieler. Dat zei een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. „Ik zeg niet dat het allemaal vlotjes verloopt, maar treinen rijden. Mensen moeten wel rekening houden met vertragingen of een extra overstap.”

Aan het einde van de middag en het begin van de avond was het erg druk op de stations in onder meer Amsterdam en Utrecht. „Het stond er heel erg vol. Maar dat beeld zien we nu niet meer.”

De Nederlandse Spoorwegen adviseerden vrijdagmiddag mensen niet met de trein te reizen als dat niet strikt noodzakelijk was.

ProRail heeft langs het spoor sneeuw- en herstelploegen klaarstaan om problemen snel te kunnen verhelpen. De NS raadt reizigers aan op de stations de omroepberichten en de informatieborden in de gaten te houden voor de laatste actuele treininformatie.

Bussen

In Almere is door vervoerder Connexxion al het busvervoer stilgelegd. Volgens een woordvoerster van de vervoersmaatschappij is na meldingen van chauffeurs over slecht begaanbare wegen besloten om de dienstregeling te staken.

De sneeuwval in Flevoland begon later dan in de Randstad, waardoor de bussen in Almere langer door konden rijden. In de rest van de provincie is het in de loop van de middag harder gaan sneeuwen, maar daar rijden de bussen tot dusverre nog wel.

Schiphol

Achter de paspoortcontrole op Schiphol worden vrijdag aan het einde van de middag 1500 veldbedden klaargezet, om gestrande reizigers op te vangen. Een woordvoerster van de luchthaven schat dat tussen de 750 en 1250 passagiers de nacht op de luchthaven moeten doorbrengen omdat hun vlucht is geannuleerd en ze niet van de luchthaven af kunnen of willen.

Schiphol roept iedereen op niet naar de luchthaven te komen. Bijna alle vluchten met Europese bestemming die nog op het programma stonden voor vrijdag, zijn geannuleerd.

Ook andere Europese luchthavens kampen met problemen door het winterweer, wat weer tot vertragingen op Schiphol leidt. Vliegvelden in onder meer België, Duitsland en Frankrijk ondervinden hinder van sneeuw.

Schiphol voorspelde eerder deze week grote drukte in verband met de kerstvakantie. Naar verwachting reizen dit weekend 350.000 mensen via de luchthaven. Vrijdag zou met 125.000 passagiers de drukste dag worden. De grote toestroom van vakantiegangers in combinatie met het slechte weer leidt niet tot extra problemen, aldus de woordvoerster. „Vergeleken met een zomerse dag is het nu niet extreem druk. De luchthaven kan deze aantallen passagiers met gemak aan.”

Rijexamens

Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is tot vrijdagmiddag 12.30 door het winterweer ruim de helft van de geplande rijexamens niet doorgegaan. Dat meldde een woordvoerder van het CBR. Er zijn ruim vijftienhonderd van de ongeveer 2300 geplande examens geschrapt, zo liet een woordvoerder weten.

Volgens hem zijn er vanaf 26 november tot en met 16 december 12.000 rijexamens niet doorgegaan. In die periode waren er bijna 43.000 gepland.

Ongelukken

Alarmcentrale Mondial Assistance beleeft vrijdag topdrukte door ongevallen op de Nederlandse wegen, veroorzaakt door de sneeuwval. Tot half acht vrijdagavond kwamen er 960 meldingen binnen van aanrijdingen. Dat liet een woordvoerster weten.

Vooral op de ring rond Amsterdam, waar het verkeer al uren vrijwel vaststaat, gebeuren veel ongevallen. Maar ook op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag en de A9 tussen Amsterdam en Alkmaar maken veel automobilisten brokken. Tot 15.00 uur kwamen er al 650 meldingen van ongevallen binnen. Dat was al een verdubbeling ten opzichte van een normale vrijdag.

Ook komen er veel meldingen bij de alarmcentrale binnen van auto’s die langs provinciale wegen in sloten belanden door de gladheid.

Bergingsbedrijven komen handen tekort om beschadigde voertuigen weg te slepen. „Normaal gesproken doet een berger er ongeveer veertien minuten over om een ongeval te bereiken, maar die tijd is nu verdubbeld en in sommige gevallen duurt het nog langer”, aldus de woordvoerster.

De bergers hebben op de drukste trajecten toestemming gekregen om gebruik te maken van de vluchtstroken bij het wegslepen van wagens. Normaal gesproken mogen de opgepikte voertuigen alleen via de normale rijstroken worden weggebracht.

Vrachtverkeer

Het vrachtverkeer rijdt ondanks de hevige sneeuwval wel door. Er zijn in Nederland geen snelwegen afgesloten, maar het gaat wel wat langzamer dan anders, aldus een woordvoerder van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) vrijdag.

In sommige delen van het land sneeuwt het helemaal niet, dus daar heeft het wegtransport sowieso geen problemen, benadrukt hij. Alleen in de Belgische Ardennen was sprake van enige overlast. De wegen in de provincies Luxemburg, Namen en Luik waren sinds donderdagmiddag door de sneeuwval afgesloten voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer