Economie

Fransen staken massaal

PARIJS (ANP/RTR/DPA) -Voor de vierde maal sinds begin september hebben Fransen dinsdag op grote schaal geprotesteerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar. Werknemers legden het werk neer en voor het eerst deden ook studenten en scholieren aan de protesten mee.

12 October 2010 17:30Gewijzigd op 14 November 2020 12:07
Foto EPA
Foto EPA

Vooral het openbaar vervoer werd door de werkonderbrekingen getroffen. Treinen vielen uit en ook het vliegverkeer ondervond hinder. De Eiffeltoren was dinsdagmiddag dicht omdat het personeel staakte.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken telde in de middag in diverse steden 500.000 betogers, en dat zijn er al velen meer dan op dat tijdstip bij de vorige demonstratie eerder deze maand. Maar de regering is niet van plan water bij de wijn te doen. „Wij zijn vastbesloten deze hervorming door te zetten”, verklaarde premier François Fillon. De deelname van scholieren aan de acties noemde hij een onverantwoorde poging van links om „kinderen van vijftien de straat op te sturen” .

Op de vliegvelden bij Parijs moesten reizigers rekening houden met lange vertragingen. De metro in Parijs had last van de staking en in Frankrijk reed slechts een op de drie hogesnelheidstreinen. Maar de Thalys tussen Amsterdam en Parijs reed volgens dienstregeling, zo liet een woordvoerster weten. Dat gold ook voor de Eurostar tussen Parijs en Londen.

Voor de haven van Marseille lagen 56 tankschepen te wachten omdat havenwerkers voor onbepaalde tijd het werk neerlegden. Ook personeel bij olieraffinaderijen deden aan de actie mee.

Sommige werknemers dreigen voor langere tijd in staking te gaan. „Ik ben begonnen met werken toen ik 17 was en ben nu 50 en ik begin er genoeg van te krijgen”, zei een stakende werknemer van een cementfabriek.

Volgens een opiniepeiling steunt 69 procent van de Fransen de staking en is 61 procent voorstander van werkonderbrekingen voor een langere periode.

De regering hoopt dat de acties na dinsdag als een nachtkaars uit zullen gaan. Maar zij is bang dat de protestbeweging radicaler wordt.

De regering houdt vol dat de hervormingen, waarbij verhoging van de pensioenleeftijd een belangrijke element vormt, nodig zijn om het begrotingstekort aan te pakken. Maar de bonden en de oppositie vinden dat zij de last te veel bij de werknemers legt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer