Snoepjesaanval op de meester
Mees Kees is nog maar een stagiair, maar er is altijd iets bij hem in de klas te beleven: hij vertelt moppen tijdens een dictee, met spelling speelt hij galgje en tijdens de tekenles laat hij een tekenfilm zien. Sammy, die letters door elkaar husselt, is volgens mees Kees een „Husselaar.” Hij geeft hem een 10 voor creatief schrijven. Veel kinderen zullen dromen van zo’n meester! Het is niet verwonderlijk dat de klas van de verjaardag van mees Kees een groot feest maakt. Zo stoppen ze de kast vol snoep. Als de meester de deur opendoet, roept hij geschrokken: „Een snoepjesaanval.”
Ondanks alle grappen heeft mees Kees zijn kinderen goed door. Tijdens een tienminutengesprek gaat Tobias zelf naar de meester, omdat zijn vader niet meer leeft en zijn moeder ’s avonds de deur niet uit wil. Mees Kees leest daarom zijn verslagje aan Tobias voor en die moet het aan zijn moeder vertellen: „Tobias piekert heel veel. Hij heeft het heel moeilijk, omdat zijn vader is overleden. Ik wil hem heel graag helpen, maar ik weet niet goed hoe.” Mees Kees bedenkt dan dat hij als stagemeester nog extra ondersteuning moet geven aan een leerling en vraagt of Tobias hem wil helpen.
Mees Kees (een echte ‘collega’ van meester Jaap uit de boeken van Jacques Vriens) verovert snel je hart. Wegdromen met zo’n meester voor de klas, genieten van de woordgrapjes, glimlachen om de heerlijke illustraties… Op een paar kleinigheden in het taalgebruik na heb ik van dit geschenk genoten! Gelukkig heeft Oldenhave inmiddels meer belevenissen van deze te gekke meester opgeschreven!
Mees Kees in de gloria, Mirjam Oldenhave; uitg. Ploegsma, Amsterdam, 2010; ISBN 978 90 596 5116 6; 91 blz.; gratis bij aankoop van 10 euro aan Nederlandstalige kinderboeken tijdens de Kinderboekenweek 2010.