Studeren: leven als kind in een speelgoedwinkel
Wees gretig in je studie, verbreed je denken en bezin je op je christelijke wortels, adviseert prof. dr. Eric Boersma nieuwe studenten.
Beste christenstudent,
Het academisch jaar gaat weer van start. Overladen met adviezen van vrienden en bezorgde ouders treed je door de poort van de universiteit de wereld van de wetenschap binnen. Dat is een wereld met bijzondere trekjes, zo zul je spoedig merken. Daarom hierbij enkele ongevraagde en hopelijk aanvullende adviezen van een betrokken insider, die overigens ook door schade en schande wijs is geworden.
Er zijn weinig periodes in je leven die je zo onbekommerd kunt beleven als de studententijd. Zeker, vakken moeten worden gehaald en punten moeten worden gescoord. Maar besef dat je ten minste vier jaar lang het voorrecht geniet voltijds te investeren in je eigen ontwikkeling. Geniet van deze tijd. Ga er tevens efficiënt en verantwoord mee om. Ook in je studententijd moet de dienst aan God en de naaste centraal staan.
Het aantal studiemogelijkheden is groot en mogelijk twijfel je nog. Volg bij de keuze voor een studie vooral de stem van je hart en kies een richting die bij je past. Naasten kunnen daarin adviseren. Laat je niet in de eerste plaats leiden door materiële motieven. Inderdaad, perspectief op een goede maatschappelijk positie is belangrijk, maar dat heb je als afgestudeerd academicus toch wel.
Heb je een keuze gemaakt, wees dan gretig en leergierig. Aan het eind van elke dag moet je meer willen weten van je vakgebied dan aan het begin ervan. Pas wel op voor eenzijdigheid. Er is op heel veel wetenschappelijke terreinen heel veel te ontdekken. Volg eens een aantal colleges buiten je directe aandachtsgebied. Je verbreedt daarmee je horizon en je leert tevens hoe anderen denken.
Wees kritisch, zeker als het de interpretatie van feiten betreft. Verdiep je in de filosofische grondslagen van je vakgebied. Leer de sterke en zwakke aspecten daarvan benoemen en begrijpen. Meestal zal die filosofie seculier zijn. Verdiep je daarom tevens, als tegenwicht, in een christelijk georiënteerde wetenschapsfilosofie. Aan veel universiteiten is een leerstoel in de reformatorische wijsbegeerte verbonden. Neem contact op met de daaraan verbonden hoogleraar. Dat zal hij waarderen. Trouwens, over het algemeen zijn hoogleraren benaderbare mensen.
Bezin je ook op je christelijke wortels. Zoek contact met christelijke medestudenten, zowel in verenigingsverband als daarbuiten. Bestudeer samen de klassieke werken uit de geschiedenis van het christendom en de Reformatie.
Ten slotte: op een dag is je studententijd om, ook al zul je je leven lang blijven studeren. Er moet brood op de plank komen. Als die tijd is aangebroken, overweeg dan een loopbaan in de wetenschap. Je kunt je dan blijven voelen als een kind in een speelgoedwinkel. En christenwetenschappers zijn meer nodig dan ooit.
Voor nu: welkom aan de universiteit!
De auteur is hoogleraar klinische epidemiologie van hart- en vaatziekten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit is het eerste deel in een korte serie naar aanleiding van de start van het academisch jaar.