Alom steun voor daktekst ”Jezus redt”
GIESSENBURG – De tekst ”Jezus redt” op het dak van de boerderij van Joop van Ooijen in Giessenburg maakt de tongen los. De Raad van State bepaalde woensdag dat de tekst eraf moet. Van Ooijen krijgt echter veel steun, lang niet altijd vanuit confessionele hoek. „Een slepende pesterij, die alle kenmerken van willekeur vertoont.”
De advocaat van de Giessenburger, Romana le Roy, vindt dat de gemeente Giessenlanden met twee maten meet. Enkele kilometers van de woning van Van Ooijen staat in grote letters ”Korenbeurs” op een dak waartegen nooit handhavend is opgetreden. Op een andere boerderij in Giessenburg staat ”De verkeerde wereld”.
Van groot belang is volgens Le Roy een uitspraak van de Hoge Raad in 1967. Daarin staat te lezen dat een op een fabrieksschoorsteen aangebrachte tekst, ”Nederland ontwapent”, een middel is van bekendmaking dat op één lijn moet worden gesteld met gedrukte of geschreven stukken. „Het gebruik van dat middel mag niet in het algemeen worden verboden of van een voorafgaand verlof van de overheid afhankelijk worden gesteld”, aldus de Hoge Raad.
Ook uit onverwachte hoek komt steun voor de Giessenburger. „Als ik de buurman was van Van Ooijen, zou ik geen bezwaar maken tegen de daktekst”, stelt Floris van den Berg desgevraagd. De uitgesproken atheïst was vorig jaar initiatiefnemer van het billboard ”Er is waarschijnlijk geen God. Durf zelf te denken en geniet van dit leven!” langs de A4 bij Schiphol. „Van Ooijen is in mijn ogen achterlijk dat hij die tekst op zijn dak zet, maar ik vind dat iedereen publiek zijn mening mag uiten.”
Kanttekening bij de vrijheid van meningsuiting is volgens Van den Berg dat het grondrecht is onderworpen aan bepaalde regels, zoals welstandsnormen. „Ik heb er vorig jaar voor gekozen om mijn atheïstische tekst op een kostbaar billboard langs de A4 te laten plaatsen. Van Ooijen wil daar onderuit komen door de tekst op zijn dak te zetten. Ik adviseer hem ook een billboard te huren.”
In diverse media kan Van Ooijen op veel sympathie rekenen. De hoofdredacteur van het AD noemt de kwestie in Giessenburg een „slepende pesterij, die alle kenmerken vertoont van willekeur.”
De commentator van Trouw schrijft: „In wezen is hier de uitoefening van twee grondrechten afgewogen tegen de lelijkheid van een paar witte dakpannen en is daarbij geconcludeerd dat die lelijkheid zwaarder weegt.”
Ook op allerlei fora zijn de steunbetuigingen voor Van Ooijen talrijk. „Als atheïst ben ik van mening dat Joop van Ooijen zich zwaar vergist”, aldus H. Jacobs uit Rotterdam zich af op de website van Trouw. Maar, vindt hij, „zo gauw een welstandscommissie om de hoek komt kijken, heb je te maken met subjectiviteit en vaagheid.”