Politiek
Premier: Veiligheidsrisico’s voetbal triest

DEN HAAG (ANP) – Het is „in–en–intriest" dat er zoveel aandacht moet uitgaan naar de veiligheid van een evenement als de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax.

ME houdt Feyenoordsupporters in de gaten. Foto ANP
ME houdt Feyenoordsupporters in de gaten. Foto ANP
Dat zei premier Balkenende vrijdag na afloop van de mininisterraad. Er is volgens hem echter geen alternatief meer voor de stappen die moeten worden genomen.

De bekerfinale wordt over twee duels afgewerkt. Feyenoord reist zondag 25 april eerst af naar de Amsterdam Arena. Beide wedstrijden worden zonder uitpubliek gespeeld. Aanleiding is de maatschappelijke onrust die is ontstaan over de torenhoge politiekosten die de geplande finale in de Rotterdamse Kuip met zich zou meebrengen. Volgens Balkenende hadden er dan ook heel ingewikkelde maatregelen moeten worden genomen om de supporters uit elkaar te houden. „Het was alsof je je aan het voorbereiden bent op een veldslag”.

De premier zei te begrijpen dat er binnen de politie stemmen opgaan de clubs voor de kosten van beveiliging op te laten draaien. „Irritatie van de politie kan ik me heel goed voorstellen”. Maar Balkenende wees er ook op dat het uitgangspunt is dat de samenleving de kosten draagt. Het is meer een zaak die tijdens de formatie van het volgende kabinet aan de orde zou kunnen komen, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer