Koninklijk Huis
Koning Michael van Roemenië begon als peuter

Vijf jaar is Michael I als hij de troon bestijgt. Het is 1927. Zijn grootvader koning Ferdinand is dat jaar gestorven. Zijn vader, kroonprins Karl, woont al twee jaar in het buitenland en zet daar de bloemetjes buiten met een vriendin. Daarom volgt de in 1921 geboren Michael zijn grootvader op als koning der Roemenen. Vanwege zijn leeftijd worden drie regenten aangesteld.

tekst Wim Hulsman
De Roemeense regering vraagt koning Michael I twee keer in Europa te lobbyen voor toelating van Roemenië tot de NAVO en de EU. In 2002 bezoekt de koning (l.) met zijn vrouw, koningin Anna (r.), daarom ook koningin Beatrix. Foto ANP
De Roemeense regering vraagt koning Michael I twee keer in Europa te lobbyen voor toelating van Roemenië tot de NAVO en de EU. In 2002 bezoekt de koning (l.) met zijn vrouw, koningin Anna (r.), daarom ook koningin Beatrix. Foto ANP
In 1930 keert zijn vader plotseling terug naar Roemenië. Een dag later wordt hij tot koning gekroond.

In 1940 pleegt de pro-Duitse premier Antonescu een staatsgreep tegen koning Karl II. Antonescu maakt Michael koning. Op 6 september 1940 krijgt de 18-jarige Michael de kroon op zijn hoofd. Veel macht heeft hij niet. Hij loopt aan de hand van Antonescu en Roemenië is feitelijk een satellietstaat van het Duitse Rijk.

In het geheim werkt Michael aan een tegenactie. In 1944 heeft hij voldoende loyale officieren die voor de geallieerden zijn om zich heen verzameld. Met succes pleegt Michael een staatsgreep. De Russen nemen echter al snel het heft in handen.

Michael moet van augustus 1945 tot januari 1946 samenwerken met de Sovjet-gestuurde Roemeense Communistische Partij. Hij zit de regering zo veel mogelijk dwars.

In 1947 reist koning Michael naar Londen voor het huwelijk van de huidige koningin Elizabeth. Eigenlijk wil hij er asiel aanvragen, maar de Britten en de Amerikanen vragen hem toch terug te gaan. Hij luistert.

Op 30 december 1947 dwingen gewapende communistische troepen Michael echter af te treden. Hij moet het land verlaten.

Een half jaar later trouwt Michael met prinses Anne de Bourbon-Parma (1923). „Gelukkig trouwde ik iemand die ik liefhad. Dat heeft veel geholpen om alles te doorstaan”, zo zei hij in 2007 hierover. Het echtpaar woont in Engeland en in Zwitserland. In het Alpenland vestigt het zich later definitief. Zij krijgen er vijf dochters. Michael gaat aan de slag als piloot bij een luchtvaartmaatschappij.

Pas in 1992 keert Michael terug naar zijn vaderland. In Boekarest juicht een miljoen mensen hem toe. Daar schrikt president Iliescu van en hij verbiedt de koning nog eens terug te komen. In 1997 is Michael weer welkom. Hij krijgt het staatsburgerschap en twee paleizen terug: het Elisabetapaleis in Boekarest en het Kasteel Savarsin bij Arad.

Michael heeft nooit actief geprobeerd weer op de troon te komen. Maar „als de mensen mij vragen terug te komen, dan keer ik natuurlijk terug”, zei hij in 1990.

In 2007 ondertekent koning Michael plechtig de ”Fundamentele regels van de koninklijke familie van Roemenië” (familiaregala.ro). Daarin maakt de vorst het mogelijk dat zijn dochter –als vrouw– toch aanspraak maakt op de troon.

Dit is de tweede aflevering in een tweewekelijkse serie over koninklijke families zonder troon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer