Economie
CNV sluit zich aan bij klagers Alexandrium

Vakorganisatie CNV Dienstenbond sluit zich aan als partij bij het proces dat winkeliers in het Rotterdamse koopcentrum Alexandrium tegen de gemeente voeren om de permanente zondagsopening terug te draaien.

Redactie politiek
Alexandrium. Foto ANP
Alexandrium. Foto ANP
CNV-bondsbestuurder Fedde Monsma stelde vrijdagmorgen tegenover deze krant Blenheim Advocaten daartoe opdracht te hebben gegeven.

Sinds Alexandrium door de gemeente Rotterdam tot toeristisch gebied is uitgeroepen, mogen de winkels er alle zondagen open in plaats van op de twaalf koopzondagen die normaal zijn toegestaan.

Twaalf winkeliers, onder wie Jan Linker (eigenaar van twee slaapspeciaalzaken in Alexandrium), willen dat de rechter dit besluit torpedeert omdat Alexandrium niet toeristisch zou zijn.

Het CNV sluit zich bij de winkeliers aan om duidelijk te maken dat ook de belangen van werknemers een belangrijke rol spelen bij de afweging om meer koopzondagen toe te staan. Monsma: „Ondernemers moeten nu écht eens ophouden met hun ongebreidelde winstbejag, waardoor louter omzet, omzet en nog eens omzet centraal staat. Goed werkgeversschap strekt zich óók uit tot de zorg voor werknemers.”

Monsma stelt „geschokt” te zijn door de informele dwang die in Alexandrium door werkgevers op hun arbeidskrachten wordt uitgeoefend om op zondag te werken.

Donderdag meldde deze krant dat, hoewel de wet verplichte arbeid opzondag verbiedt, in het winkelgebied die dwang wel degelijk be-staat. Tijdens een bezoek van CNV aan Alexandrium gaven diverse werknemers openlijk aan door hun werkgever op straffe van baanverlies te worden gedwongentot zondagswerk. Ook zou een grote sportzaak nieuwe contracten hebben afgesloten waarbij werknemers, tegen de geldende cao in, niet langer dubbel betaald krijgen voor werken op zondag.

Regeringspartij ChristenUnie en de fracties van SP en SGP willen hierover opheldering van minister Van der Hoeven (Economische Zaken).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer