Geen steun motie VVD, SP en SGP tegen ontpoldering
Het slotdebat over ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen liep donderdagavond uit op een kruistocht tegen CDA-Kamerlid Koppejan.
In felle bewoordingen hekelden Kamerleden van VVD, PVV, SP, D66, ChristenUnie en SGP de draai die Koppejan inzake ontpoldering heeft gemaakt.Tot halverwege oktober verzette de Zeeuwse christendemocraat zich met hand en tand tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder, maar toen het kabinet besloot dat toch te doen, gaf hij de strijd op. „Koppejan heeft de Zeeuwen maanden voor het lapje gehouden”, zei Van der Ham (D66).
Koppejan meed het debat van donderdagavond. CDA’er Atsma nam de honneurs waar. Die verklaarde „grote moeite te hebben met ontpoldering van goede landbouwgrond.” Het kabinet heeft alles uit de kast gehaald om ontpoldering in Zeeland te voorkomen, zei hij, „maar er is geen alternatief gevonden. Wij kunnen daarom niet anders dan het kabinetsbesluit tot ontpoldering volgen. Dat is onontkoombaar.”
SGP-Kamerlid Van der Staaij –een van de felste tegenstanders van ontpoldering– hekelde de „slappe knieën van CDA en ChristenUnie.” Beide partijen hebben altijd tegen gedwongen ontpoldering gestemd, maar gaan nu toch akkoord met het onder water zetten van de Hedwigepolder.
VVD, SP en SGP dienden nog een motie in om de polder droog te houden, maar die krijgt onvoldoende steun in de Kamer.
SGP en PvdD vroegen minister Verburg van Landbouw gedwongen ontpoldering in de toekomst uit te sluiten. „Gedwongen ontpoldering is een laatste middel”, reageerde de bewindsvrouw. „We moeten alles op alles zetten om alternatieven te vinden voor het onder water zetten van landbouwgrond voor natuur.”
Verburg zei dat drie van de vier milieuorganisaties die bezwaar hebben aangetekend bij de Raad van State tegen de derde verdieping van de Westerschelde hun bezwaar intrekken.
Alleen de Vogelbescherming is nog niet zo ver. Verburg probeert die organisatie ook nog te overtuigen de procedure te staken.
De minister zei dat binnen twee jaar de dijken van de Hedwigepolder kunnen worden doorgestoken. Ze weigerde in te gaan op de geheime brief die de Raad van State naar haar heeft gestuurd. De Raad schrijft daarin dat hij er niet van overtuigd is dat de derde verdieping van de Westerschelde geen schade toebrengt aan de natuur. Ontstaat er wel schade, dan staat de Raad het baggeren voor de derde verdieping niet toe. Verburg zei er alles aan te doen om te zorgen dat de Raad van State een positieve uitspraak doet.