Binnenland
Zonder publiek had Karst bus geraakt

Als er geen publiek had gestaan, had Karst T. mogelijk de bus weten te bereiken waarin de koninklijke familie tijdens Koninginnedag door Apeldoorn reed. Die wrange conclusie trekt de Nationale Recherche uit de reconstructie die is gemaakt over de aanslag die T. op de Oranjes probeerde te plegen.

ANP
4 September 2009 14:13Gewijzigd op 14 November 2020 08:35
Onderzoeksrapporten. Foto ANP
Onderzoeksrapporten. Foto ANP

Nadat T. met zijn auto het publiek had geraakt, heeft hij de auto niet meer bestuurd. De aanslagpleger heeft volgens de recherche geen actie ondernomen, om de aanrijding met het publiek te voorkomen.

Karst T. reed 112 kilometer per uur toen hij op 30 april de afzetting langs de route raakte. Dat blijkt uit technisch onderzoek, zo staat te lezen in het vrijdag gepresenteerde onderzoek van de Nationale Recherche. Voorafgaande aan zijn dodemansrit is hij tweemaal gezien door getuigen, onder meer op de plek waar later de aanslag zou gebeuren.

Op 30 april werd Karst T. al om half elf op de kruising van de Loolaan en Jachtlaan gezien. Volgens een getuige leek het alsof hij familie zocht. Op dat moment stond het publiek alleen langs de kant van de weg en niet op de kruising.

Een uur werd de pleger van de aanslag gezien bij de Bosweg, waar de zwarte Suziki Swift stond. Mogelijk heeft hij in de tussentijd de koninklijke stoet geobserveerd. Karst T, die de buurt goed kende omdat hij van 1999 tot 2004 in Apeldoorn woonde, had een verrekijker bij zich.

Volgens getuigen maakte hij een ontspannen indruk. Vanaf de Bosweg reed hij richting de Naald. Volgens het onderzoek moest Karst T. op „vol vermogen” rijden om de snelheid te bereiken die hij uiteindelijk reed. Onderweg passeerde hij nog een afzetting en een verkeersregelaar. Deze gaf nog een stopteken, maar de auto accelereerde.

Een getuige zag het eerste dranghek op de voorruit van de auto belanden, waardoor deze werd ingedrukt. Nadat hij een tweede dranghek had geraakt, raakte Karst T. de eerste toeschouwer. Door de aanrijding met het publiek veranderde de auto van richting en reed uiteindelijk tegen het monument De Naald aan.

Kort na de aanslag in Apeldoorn bleek een pantservoertuig van Defensie zoek. Omdat toen nog niet bekend was dat de dader van de aanslag op de koninklijke stoet alleen handelde, kreeg deze vermissing hoge prioriteit.

Volgens de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid volgden later meer berichten over voertuigen waarin al dan niet munitie aanwezig zou zijn. Later bleek dat het vermiste voertuig deel zou nemen aan een defilé in Den Bosch en dus geen gevaar vormde.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer