APELDOORN – Het motief van Karst T. voor zijn aanslag op prins Willem–Alexander en/of koningin Beatrix is tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden. Hij was wel kritisch op het Koninklijk Huis, hij noemde Willem-Alexander een racist.
T. hing niet een ideologie of levensbeschouwing aan die een dergelijke daad zou verklaren. Dat heeft de Nationale Recherche vrijdag gemeld. T. zou de monarchie geldverspilling hebben gevonden. Een familielid plaatste die opvatting in zijn brede afkeer van maatschappelijke instellingen.
Familie en vrienden typeren T. als antiburgerlijk en anti–alles, zo staat in het rapport van de recherche. Documenten, boeken, aantekeningen en tatoeages suggereren wel een affiniteit met rechts–radicale ideeën. Zo verdiepte Karst T. zich in de oude Noordse volkeren en in het runenschrift. Ook las hij werken van Nietzsche en Celine, maar ook heel andere dingen, aldus de Nationale Recherche.
„De conclusie is dat T. waarschijnlijk niet een bepaalde levensbeschouwing of ideologie aanhing die voor hem als inspiratiebron of legitimatie diende voor een aanslag", staat in het onderzoeksrapport naar de aanslag op Koninginnedag. Wat hem uiteindelijk dreef om op 30 april 2009 op de koninklijke bus af te rijden, is niet meer volledig te herleiden.
Aangekondigd
Karst T. heeft zijn aanslag tegen de koninklijke familie in 2004 aan een oud–werkgever aangekondigd. Die persoon heeft dat in een verklaring aan de Nationale Recherche gezegd. De getuige: „Toen heeft Karst tegen mij gezegd dat we nog wel eens van hem zouden horen, dat hij op tv zou komen. Hij zei dat hij beroemd zou worden. Hij heeft dit gezegd waar mijn vrouw en zoon bij stonden. Later hebben wij het daar nog wel even over gehad. Ik vroeg hem wat hij bedoelde met dat beroemd worden en zo. Toen antwoordde Karst: een aanslag op het koninklijk huis. Hij lachte terwijl hij dat zei. Ik ben daar toen niet op ingegaan, heb er verder niet bij stilgestaan".
Volgens de recherche heeft hij deze opmerkingen allen tegen zijn oud–werkgever gedaan. Familieleden konden dit niet bevestigen. De Nationale Recherche benadrukt dat er slechts een verklaring is afgelegd over een voorval waarbij T. met de gedachte lijkt te hebben gespeeld een aanslag op het koninklijk huis te plegen. Wel zijn er verklaringen opgenomen waaruit duidelijk is geworden dat de aanslagpleger de koninklijke familie ’geldverspilling’ vond.
De aanslag van Karst T. was bewust tegen de koninklijke familie gericht. Direct na het dramatische gebeuren op Koninginnedag gaf hij een korte reactie op de vraag van een wachtmeester van de Marechaussee agent over zijn beweegreden: ,Willem-Alexander is een fascist, hij is een racist en ik wist dat de Koningin hier zou komen.“
In een onderzoek van de Nationale Recherche vertelt de marechaussee over zijn ervaringen. ,Ik vroeg hoe hij heette. Ik hoorde hem iets als Karsten zeggen. Ik vroeg of hij een paspoort of iets dergelijks bij zich had. Ik hoorde hem zeggen: Ja. Ik hoorde (collega) vragen: waar, in het dashboardkastje? Ik hoorde de man zeggen. Ja.
Opeens begon hij in het Duits te praten. Ik hoorde hem in de Duitse taal zeggen hij veel pijn aan zijn hoofd had. Daar ik op dat moment nog geen legitimatiebewijs gezien had, dacht ik dat het een Duits man was. Hierop probeerde ik zo goed en zo kwaad als het ging vagen te stellen in het Duits. Ik vroeg aan hem in de Duitse taal wat er gebeurd is. (…) ,Ik hoorde hem zeggen: De koningin, de koningin.”
Op de vraag of het om een bewuste actie ging, antwoordde de dader: Ja, ik heb het bewust gedaan." De wachtmeester schrok hiervan.Hij deelt Karst T. mee dat hij niet tot antwoorden was verplicht. De marechaussee vraagt of hij dit begreep. De verdachte: ,Ja, ik begrijp het.“
Op de vraag naar zijn beweegreden voor de aanslag verklaarde Karst T. de vermeende fascistische en racistische opvattingen van Willem-Alexander. In de ambulance verklaart de dader dat hij ,gezond” is en ,geen medicijnen" gebruikte. Opnieuw verklaart hij zijn actie bewust te hebben uitgevoerd.
vijf jaar geleden verklaarde karst T. ook al een hekel te hebben aan de monarchie, aldus een getuige.
Psychische stoornis
Er zijn geen aanwijzingen dat Karst T. kampte met een psychische stoornis. Dat liet hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen van het landelijk parket vrijdag na afloop van de persconferentie in Apeldoorn weten.
Het vrijdag gepresenteerde onderzoeksrapport maakt melding van een psychisch onderzoek dat nog gaande is, maar volgens Nieuwenhuizen is dat onderzoek inmiddels afgerond en kwam er geen psychische stoornis aan het licht.
Wel staat vast dat Karst T. een tamelijk geïsoleerd bestaan leidde. Tot zijn middelbareschooltijd was T. een „gewone jongen” uit een stabiel gezin. Op de middelbare school begon hij drugs te gebruiken. Later had hij steeds minder contact met jeugdvrienden, was er geen sprake van een relatie of carrière. Eind jaren negentig was hij werkloos. Later werkte hij bij een benzinepomp, maar in september vorig jaar zat hij wederom zonder werk. Afgelopen januari en februari meed hij ieder contact, ook met zijn familie.
Eind maart zegde hij de huur van zijn flat in Huissen per 1 mei op. Uit het onderzoek kwam echter geen voorbereiding op een verhuizing aan het licht. Op 29 april feliciteerde hij zijn moeder met haar verjaardag. Diezelfde dag werd hij in zijn auto op de A12 richting Apeldoorn gezien.
Uit een getuigenverklaring blijkt dat de dader in de afgelopen vijf haar eenmaal speelde met de gedachte van een aanslag. Karst T zei in 2004 dat hij „beroemd zou worden”. Op de vraag ’hoe? volgende het antwoord „een aanslag op het koninklijk huis”.
Volgens een gezinslid was Karst T. echter trots op het koninklijk huis. Wat hem uiteindelijk dreef om op 30 april op de koninklijke stoet in te rijden, valt volgens het vrijdag gepresenteerde stafrechtelijke onderzoek niet meer volledig te herleiden.