Buitenland
Landelijke staking legt Frankrijk plat

PARIJS (ANP/RTR/AFP) – Een landelijke staking heeft het openbare leven in Frankrijk op donderdag grotendeels lamgelegd. Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de manier waarop de Franse regering de economische crisis aanpakt.

Acht grote Franse vakbonden deden mee met de staking, net als de oppositiepartijen. Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de manier waarop de Franse regering de economische crisis aanpakt. Foto EPA
Acht grote Franse vakbonden deden mee met de staking, net als de oppositiepartijen. Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de manier waarop de Franse regering de economische crisis aanpakt. Foto EPA
Alle acht grote Franse vakbonden deden mee met de staking, net als de oppositiepartijen. Zij eisen dat de regering van president Nicolas Sarkozy meer doet om de koopkracht van de burger overeind te houden en om de oplopende werkloosheid te bestrijden. Frankrijk stevent af op de eerste recessie in zestien jaar en veel Franse werknemers zijn bang dat ze hun baan zullen verliezen door de crisis.

Door de staking viel ongeveer 30 procent van de vluchten op de luchthavens rond Parijs uit. Ook een groot deel van het landelijke en regionale treinverkeer raakte ontregeld, net als de metro in Parijs. Verder bleven veel scholen en overheidsgebouwen dicht. Van veel bedrijven gingen de werknemers de straat op.

Ook bij energiedrijven werd gestaakt. Daardoor werd minder stroom geproduceerd dan normaal. Volgens het Franse energiebedrijf EDF raakte de energievoorziening echter niet verstoord.

De bonden hielden demonstraties in tweehonderd steden en dorpen over heel Frankrijk. Het is de grootste landelijke protestactie sinds de verkiezing van Sarkozy in mei 2007. De staking zou volgens een opiniepeiling de steun hebben van bijna 70 procent van de Franse bevolking.

Om de recessie te bestrijden, heeft de Franse regering 26 miljard euro uitgetrokken voor stimuleringsmaatregelen. Volgens de bonden is dat niet voldoende en moeten ook maatregelen worden genomen om de consument te helpen.

Mogelijk krimpt de Franse economie dit jaar met 1,8 procent. Dat zou de diepste recessie zijn in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog. De werkloosheid in Frankrijk loopt inmiddels al zeven maanden achtereen op. Momenteel zitten meer dan twee miljoen Fransen zonder werk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer