Buitenland
Eerste raket op Israël na bestand

Israël is voor de eerste keer sinds het staakt-het-vuren van 18 januari vanuit de Gazastrook bestookt met een Palestijnse raket. Dat maakte een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten gisteravond bekend.

De terroristische organisatie Hamas bestookte Israël voor de eerste keer sinds het staakt-het-vuren van 18 januari vanuit de Gazastrook met een raket.
De terroristische organisatie Hamas bestookte Israël voor de eerste keer sinds het staakt-het-vuren van 18 januari vanuit de Gazastrook met een raket.
Het projectiel, dat in een kibboets terechtkwam, zou geen slachtoffers hebben gemaakt. Volgens getuigen en het radicaalislamitische Hamasregime bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen kort daarna een terrein in het zuiden van de Gazastrook.

Om tot een duurzaam bestand te komen, eist Israël een einde aan de raketaanvallen. Bij de afkondiging van het staakt-het-vuren anderhalve week geleden dreigde Jeruzalem met zware vergeldingsmaatregelen, mochten de beschietingen doorgaan.

De afgelopen dagen waren al een tiental mortiergranaten uit de Gazastrook richting Israël afgevuurd. Met het staakt-het-vuren maakte Israël een einde aan een offensief tegen de Hamasbeweging. Hamas kondigde daarop een eigen staakt-het-vuren af.

De Gazastrook was gisteren het toneel van gewelddadigheden. Gevechtsvliegtuigen van het Israëlische leger bombardeerden smokkeltunnels van Palestijnen bij de grensplaats Rafah. Niemand raakte gewond.

De aanval was een reactie op een bomaanslag dinsdag waarbij een Israëlische militair om het leven kwam. Militanten van de radicaalislamitische Hamasbeweging zouden de aanslag hebben gepleegd.

Hamas controleert de Gazastrook en was tot elf dagen geleden het doelwit van een militair offensief door het leger van Israël. Ongeveer 1300 Palestijnen kwamen om het leven. Israël had dertien doden te betreuren.

De strijdende partijen kondigden onafhankelijk van elkaar een wapenstilstand aan. Door de recente gewelddaden is het de vraag in hoeverre het staakt-het-vuren nog van kracht is.

George Mitchell, de nieuwe Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, sprak gisteren de hoop uit dat het bestand van kracht blijft. Hij deed dat onder meer tijdens een gesprek met de Israëlische premier Ehud Olmert. De regering van Israël houdt de optie van nieuwe acties tegen Hamas echter nadrukkelijk open. „Als Hamas op ons vuurt, dan zullen wij reageren”, klonk het dreigend.

Ehud Barak, de minister van Defensie van Israël, besloot gisteren een bezoek aan de Verenigde Staten af te zeggen. Dit in verband met de toegenomen spanningen.

Frankrijk riep de ambassadeur van Israël op het matje vanwege een incident in de Gazastrook. Frankrijk eist een verklaring voor de waarschuwingsschoten die dinsdag werden afgevuurd door Israëlische militairen toen de Franse consul het gebied wilde verlaten. De diplomaat werd met een aantal Europese collega’s urenlang tegengehouden bij de grens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer