Buitenland
Bolzano verbiedt zwarte scholen

Een Italiaanse Alpenprovincie verspreidt buitenlandse leerlingen over scholen in een poging de integratie te bevorderen.

De kleine Italiaanse Alpenprovincie Alto Adige maakt een einde aan de zwarte school. Vanaf volgende maand mag niet meer dan 30 procent buitenlander zijn per school. Het teveel aan buitenlandse leerlingen wordt verspreid over scholen met een lager quota aan scholieren van buitenlandse afkomst. De provincie zorgt voor het eventuele vervoer, dat de ouders niets kost. De maatregel heeft betrekking op alle schooltypen, inclusief de kleuterschool.

Dit is het resolute antwoord op de sterke toename aan buitenlandse leerlingen. In de kleine provincie staan zo’n 30.000 leerlingen van buitenlandse afkomst geregistreerd. De meesten komen uit Pakistan, Senegal, Moldavië en Oekraïne. „Met meer dan 30 procent in de klas zouden wij op den duur nog moeten integreren”, verklaarde Luis Durnwalder, de president van de provincie.

Het besluit wordt door immigrantenorganisaties toegejuicht. „Te veel buitenlanders brengt het onderwijsniveau naar beneden”, meent de voorzitter van de Migrantenraad in Bolzano.

Italië weet niet goed om te gaan met de sterke toename van leerlingen van buitenlandse ouders. In december stelde de regeringspartij Lega Nord nog voor om overgangsklassen voor alleen buitenlanders te scheppen. Daarin zouden buitenlandse leerlingen de taal en andere vaardigheden kunnen bijspijkeren zonder het niveau van autochtone leerlingen naar beneden te halen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer