Buitenland
Russische advocaat op straat doodgeschoten

Een bekende mensenrechtenadvocaat is maandag in een drukke straat in het centrum van Moskou neergeschoten. De nog onbekende dader raakte de jurist Stanislav Markelov in het hoofd, zo meldde het Russische persbureau Interfax. Een journaliste die de advocaat vergezelde, is ernstig gewond geraakt en ligt in het ziekenhuis.

Markelov trad op voor de familie van een vermoorde Tsjetsjeense verslaggeefster. De moordenaar van de 18–jarige Elza Koengajeva kwam vier dagen geleden vervroegd vrij. Markelov had net een persconferentie gehouden over de zaak, waarin hij bekendmaakte zich niet neer te leggen bij de omstreden vrijlating van Joeri Boedanov.

De Russische legercommandant wurgde Koengajeva in 2000, volgens hemzelf in een vlaag van woede. Boedanov is de hoogste Russische militair die voor misdaden tegen de Tsjetsjeense bevolking is veroordeeld.

Koengajeva werkte voor dagblad Novaja Gazeta, net als de in 2006 vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja. Politkovskaja schreef kritische artikelen over toenmalig president Vladimir Poetin en over de oorlog in de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer