Economie
Miljarden voor Bank of America

Bank of America (BoA) krijgt van de Amerikaanse overheid een kapitaalinjectie van 20 miljard dollar. Het geld moet de bank helpen om de miljardenverliezen uit slechte leningen van de voormalige zakenbank Merrill Lynch te kunnen dragen. BoA nam Merrill Lynch vorig jaar september over.

Dat BoA het geld nodig heeft, bleek uit de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal. De bank leed een groter dan verwacht nettoverlies van 1,79 miljard dollar. De resultaten van BoA werden vooral zwaar belast door de overname van Merrill Lynch. De overgenomen bank leed een recordverlies van 15,3 miljard dollar in het vierde kwartaal.

De Amerikaanse staat is naast de kapitaalinjectie ook bereid om een bedrag van bijna 100 miljard dollar aan potentiële verliezen als gevolg van afschrijvingen op leningen op zich te nemen.

Het pakket slechte leningen van 118 miljard dollar zit voor het overgrote deel in de boedel van Merrill Lynch. De ooit op twee na grootste zakenbank van de Verenigde Staten vluchtte in de armen van BoA in hetzelfde weekeinde dat branchegenoot Lehman Brothers omviel.

Beleggers hebben de afgelopen dagen het vertrouwen verloren in BoA. Het aandeel van de bank verloor donderdag in New York ruim 18 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer