Buitenland
Pakistan erkent nationaliteit terrorist

ISLAMABAD - De Pakistaanse overheid heeft gisteren bevestigd dat de enige overlevende schutter van de aanslagen in het Indiase Bombay de Pakistaanse nationaliteit heeft. Tot nog toe ontkende Islamabad dat het geweld op welke manier dan ook met Pakistan in verband kon worden gebracht.

President Zardari van Pakistan foto EPA
President Zardari van Pakistan foto EPA
India zei kort na de aanslagen in Bombay al dat alle tien extremisten uit Pakistan afkomstig waren. Ze zouden lid zijn geweest van de radicaalislamitische beweging Lashkar-e-Taiba, die vanuit Pakistan opereert.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat nieuwe informatie heeft geleid tot vaststelling van de identiteit van de schutter. De uitspraken volgen twee dagen nadat India bewijsmateriaal over de Pakistaanse betrokkenheid aan de Pakistaanse ambassadeur in New Delhi overdroeg.

India heeft Pakistan ook een dossier toegespeeld met onder meer verslagen van telefoongesprekken die erop wijzen dat de daders van de aanslagen in Bombay werden aangestuurd. Dat blijkt uit het onderzoeksdossier, waaruit de Indiase krant The Hindu vandaag publiceerde. "We hebben hier drie buitenlanders, onder wie vrouwen", roept een schutter tijdens een telefoongesprek. Het antwoord is meedogenloos eenvoudig. "Vermoord ze." Daarop weerklinken schoten in het hotel in Bombay, gevolgd door gejuich.

De wrede conversatie is onderdeel van een weergave van telefoongesprekken die de Indiase autoriteiten naar eigen zeggen tijdens de aanslagen in Bombay van november hebben onderschept. Ze maken deel uit van een dossier dat moet bewijzen dat de aanval werd aangestuurd vanuit het buitenland.

India droeg de verzamelde bewijzen afgelopen week over aan Pakistan. Verschillende staats-instellingen in dat land speelden volgens premier Manmohan Singh een rol in de aanval op Bombay.

Pakistaanse autoriteiten onderzoeken het dossier, maar wijzen Singhs aantijgingen van de hand.

De jonge regering van Pakistan heeft de afgelopen weken stappen ondernomen tegen groepen die verbonden zouden zijn met de Pakistaanse terreurbeweging ?Lashkar-e-Taiba, die volgens India achter de aanslagen zit. Maar tegelijkertijd reageert Islamabad boos op de beschuldigingen van India dat Pakistaanse staats-?instellingen bij de aanval betrokken zouden zijn.

Volgens Ahmed Shujaa Pasha, hoofd van de machtige inlichtingendienst ISI, dreigt er echter geen vierde oorlog met India. "Wij Pakistanen zijn misschien gek, maar niet krankzinnig", zei Shujaa Pasha tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel. "We weten heel goed dat niet India, maar terreur onze vijand is."

De telefoongesprekken tonen aan dat de daders tijdens de aanval op Bombay, die 164 mensen het leven kostte, voortdurend overlegden met hun superieuren elders. Volgens India gaat het om kaderleden van Lashkar-e-Taiba. Ook de overlevende schutter heeft verklaard dat hij en zijn mededaders door Lashkar-e-Taiba waren getraind.

In het hoogoplopende conflict met India over de Pakistaanse betrokkenheid bij de aanslagen in Bombay besloot de Pakistaanse premier Yusaf Raza Gilani gisteren zijn nationale veiligheidsadviseur Mehmood Ali Durrani de laan uit te sturen. De premier verweet zijn ex-topadviseur onverantwoordelijk gedrag.

Durrani zou de premier en andere verantwoordelijken niet in vertrouwen hebben genomen. Ook liet de ex-generaal steken vallen bij de coördinatie van "zaken van nationale veiligheid", aldus een verklaring.

Durrani was voorheen ambassadeur in de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer