Buitenland
Britse organen aan buitenland verkocht

De Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) heeft de afgelopen twee jaar de organen van vijftig donoren verkocht aan buitenlandse patiënten die er elk 75.000 euro voor betaalden. Dit meldde eerder deze week The Sunday Times.

De levertransplantaties vonden plaats in NHS-ziekenhuizen, ondanks dat er in Groot-Brittannië een zodanig tekort is dat er patiënten overlijden terwijl ze wachten op een orgaan dat hun leven had kunnen redden.

The Sunday Times meldde op grond van documenten die de krant heeft ingezien dat van veertig patiënten uit Griekenland en Cyprus die een lever in Groot-Brittannië ontvingen, de eigen regering de donatie en de operatie betaalde. Levers waren ook geschonken aan mensen uit niet-Europese landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, China en Israël.

Bij de NHS staan 8000 Britten geregistreerd die wachten op een orgaan. Ongeveer 260 Britse patiënten wachten op een lever.

Afgelopen week riepen chirurgen en patiëntenverenigingen op de verkoop van organen aan buitenlanders te staken. Professor Peter Freid, de voorzitter van de Britse Orgaanstransplantatie Vereniging, zei dat het onethisch is om organen aan buitenlanders te verstrekken terwijl er Britse patiënten sterven. „Als er zo veel Britten wachten op een orgaan, zouden deze patiënten voorrang moeten krijgen. Als de organen niet nodig zouden zijn, zouden ze naar het buitenland kunnen gaan.”

John Dodd, een Brit van wie zijn negen jaar oude dochter Rebecca overleed terwijl ze wachtte op een lever, zei dat hij geschokt was toen hij hoorde dat Britse organen aan overzeese patiënten waren verkocht. „Organen die in dit land worden afgestaan moeten naar mensen uit dit land gaan, tenzij er geen geschikte ontvanger is.”

Volgens de Europese wetgeving mogen patiënten van andere lidstaten een medische behandeling ondergaan in andere Europese landen. Groot-Brittannië is niet verplicht deze patiënten te helpen. De ziekenhuizen zelf mogen daarover beslissen.

Het Britse ministerie van Gezondheid heeft een onderzoek naar de zaak ingesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer