Kerk & religie
„Relatie anglicanen en RKK op dieptepunt”

De relatie tussen de Anglicaanse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk is op een dieptepunt beland. Dat zei kardinaal Walter Kasper, voorzitter van de Pontificale Raad voor Bevordering van Christelijke Eenheid woensdagavond in een toespraak op de Lambethconferentie.

Kerkredactie
Aanleiding voor de uitspraken van de kardinaal zijn de priesterwijding van vrouwen in de Anglicaanse Kerk en het recente besluit van de Kerk van Engeland om vrouwen toe te laten als bisschop. De onderlinge dialoog heeft tot op heden zeker resultaten opgeleverd, aldus de kardinaal. Het Vaticaan heeft nu echter de hoop opgegeven dat wijdingen in de Anglicaanse Kerk ooit nog erkend kunnen worden.

Kasper herhaalde ook het rooms-katholieke standpunt dat homoseksualiteit een „ongeordende” vorm van liefde is. Hij sprak zijn waardering uit voor de resolutie van de vorige Lambethconferentie in 1998, waarin werd uitgesproken dat homoseksuele relaties in strijd zijn met de Bijbel.

De kardinaal riep de bisschoppen op die helderheid vast te houden. „Een duidelijke uitspraak van de anglicaanse gemeenschap zou ons meer gelegenheden bieden voor een gezamenlijk getuigenis over menselijke seksualiteit en het huwelijk, een getuigenis dat in de wereld van vandaag dringend nodig is.”

De kardinaal sprak de anglicaanse bisschoppen toe in een besloten zitting. Zijn toespraak werd niet vrijgegeven. Wel is de Italiaanse tekst van de toespraak gepubliceerd in L’Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, waaruit de Times van donderdag citeert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer