Binnenland

Veel steun voor nabestaanden omgekomen klimmers

Honderden Nederlanders hebben vrijdag hun medeleven betoond met de nabestaanden van de vier bergbeklimmers die donderdag omkwamen bij een klimongeval in de Alpen. De deelneming ging vooral uit naar de 50–jarige vrouw die haar vier gezinsleden voor haar ogen zag uitglijden en naar beneden storten.

ANP
25 July 2008 18:44Gewijzigd op 14 November 2020 06:09

De vrouw is inmiddels terug in Nederland en opgevangen door familie. De lichamen van de 57–jarige huisarts uit Almere en zijn twee dochters en een zoon van tussen de 16 en 23 jaar oud worden waarschijnlijk aan het begin van volgende week overgebracht naar Nederland.

De patiënten van de huisarts hebben geschokt en verslagen op het ongeval gereageerd. In zijn spreekkamer op het Gezondheidscentrum West in Almere ligt een condoleanceregister.

De Hyves–pagina’s van twee omgekomen kinderen stroomden vrijdag vol met steunbetuigingen. Nadat al honderden mensen een reactie hadden achtergelaten op het online vriendennetwerk ging dat vrijdagmiddag ’op zwart’, wat betekent dat deze alleen toegankelijk is voor mensen die op de pagina als vriend van de twee slachtoffers staan geregistreerd.

Ook op de internetsite condoleance.com kwamen ruim tweehonderd steunbetuigingen binnen. De gemeente Almere heeft laten weten voorlopig niets te ondernemen naar aanleiding van de dood van haar inwoners. De vier klimmers vonden donderdag de dood toen ze bij de afdaling van de ruim 3800 meter hoge alpenreus Mont Dolent uitgleden en ongeveer vijfhonderd meter naar beneden stortten.

Nederlandse gidsen van het internationale berg– en skigidsenverband UIAGM bevestigen dat het ging om een zogenaamd ’Mitreissunfall’, waarbij klimmers die met een koord aan elkaar zijn verbonden elkaar meetrekken in hun val. Op de ijswand waar de alpinisten weggleden, is het volgens de deskundigen niet ongebruikelijk om met een klimtouw aan elkaar vast te zitten. Het vereist wel veel ervaring en uiterste concentratie.

De UIAGM noemt het ongeval „een schok voor de Nederlandse bergsporters." Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, moet volgens de gidsen blijken uit onderzoek van de Italiaanse reddingsdienst.

De alpinisten droegen op het moment van het ongeval geen helm. Volgens voorzitter Frits Vrijlandt van de Koninklijke Nederlandse Klim– en Bergsport Vereniging (NKBV) had dat ook weinig verschil gemaakt, aangezien dergelijke helmen alleen tegen steenslag beschermen.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer