Binnenland
„Ongeval in bergen enorm drama”

„Een enorm drama.” Die woorden gebruikt voorzitter Frits Vrijlandt van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) om zijn ontsteltenis te uiten over het ongeval in Italië waarbij donderdag vier Nederlanders uit een gezin omkwamen.

Binnenlandredactie
De Mont Blanc waar woensdag vier alpinisten omkwamen. Foto ANP
De Mont Blanc waar woensdag vier alpinisten omkwamen. Foto ANP
De vier slachtoffers, een vader, zijn twee dochters en zijn zoon, zouden met elkaar aan een koord zijn verbonden en vervolgens de diepte zijn ingestort. De moeder heeft het ongeval overleefd en is in shocktoestand in een ziekenhuis in Aosta opgenomen. De slachtoffers waren lid van de NKBV. Vrijlandt noemt het nieuws „afschuwelijk.”

Een deugdelijke voorbereiding op bergbeklimmen is van levensbelang, schetst Vrijlandt, zelf ervaren bergsporter. „Wees voorbereid op de route die je aflegt. Het traject kan zwaarder zijn dan je denkt. Een tocht waar vier uur voor staat, kan uitlopen tot vijf of zes uur. Hou rekening met jongeren of juist ouderen.”

Ook het goed in de gaten houden van de weersomstandigheden en de weersvooruitzichten is geboden, zet Vrijlandt uiteen. „Bij minder goed weer is het traject lastiger.”

Dat bergsporters door middel van een koord aan elkaar zijn verbonden, zoals waarschijnlijk het geval is geweest in het geval van de vier Nederlanders, is bepaald geen garantie dat je niets kan overkomen, benadrukt Vrijlandt. „Als je aan elkaar vastzit, zit je nog niet aan de berg vast. Wanneer je aan elkaar verbonden bent, kan een persoon de rest meesleuren in zijn val.”

Vrijlandt kent het gebied waar het drama zich heeft afgespeeld: de ruim 3800 meter hoge Mont Dolent. „Het is een fantastisch mooie omgeving.”

Zoals overal in de bergen geldt, moeten klimmers altijd alert zijn op kloven en ravijnen, stelt de NKBV-voorzitter. „Je moet weten waar je je voeten neerzet.”

Nemen Nederlandse alpinisten te veel risico bij hun klimactiviteiten? „Juist niet”, reageert Vrijlandt. „Vanuit de vereniging geven wij heel veel voorlichting over de risico’s. De bergen staan niet in onze achtertuin. Juist daarom is er onder Nederlandse klimmers voldoende ontzag voor de bergen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer