Economie
Intensieve veehouderij niet slechter voor milieu

Intensieve veehouderij is niet per se slechter voor het milieu dan biologische dierhouderij. Maar biologische dierhouderij is wel beter voor het welzijn van dieren. Dat staat in een rapport dat minister Verburg (Landbouw) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

ANP
Bij diervriendelijke houderijsystemen hebben bijvoorbeeld kippen een vrije uitloop en dat maakt het veel moeilijker om de uitstoot van fijn stof, geur en ammoniak te voorkomen.

In het rapport worden verschillende houderijsystemen, zoals die in 2030 waarschijnlijk zullen bestaan, met elkaar vergeleken. Het rapport biedt inzicht in de maatschappelijke kosten en baten van mest, voer, arbeid, opbrengst en dierziektes. Daarbij wordt rekening gehouden met de hele keten, van veevoer tot vlees.

Het rapport is van belang bij het tot stand komen van een convenant, een set van afspraken, tussen de overheid en de betrokken sectoren. Partijen geven daarin aan wat hun inzet is om tot duurzame veehouderij te komen. Verburg wil dat alle veehouderijsystemen verdere stappen zetten naar verduurzaming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer