Buitenland
VN-chef hoopvol over uitbreiding hulp Birma

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon heeft gisteren voor zijn vertrek naar Birma gezegd dat hij hoopvol is dat de buitenlandse hulp aan slachtoffers van de cycloon Nargis spoedig kan worden uitgebreid. De Birmese junta heeft volgens hem inmiddels toestemming gegeven om met negen helikopters naar het rampgebied te vertrekken.

Buitenlandredactie
Zuid-Koreaanse hulp voor Birma. Foto EPA
Zuid-Koreaanse hulp voor Birma. Foto EPA
Ban prees de recente flexibiliteit van het militaire regime in het toestaan van Aziatische hulpverleners onder toezicht van het bondgenootschap van Zuidoost-Aziatische staten Asean. De VN-chef zei dat er in Birma inmiddels een goed werkende hulpverleningsoperatie op gang is gekomen.

Volgens de VN zijn nog altijd meer dan 2 miljoen overlevenden van de cycloon Nargis verstoken van hulp, van wie 1,4 miljoen dringend assistentie behoeven. De humanitaire chef van de VN, ondersecretaris-generaal John Holmes, spande zich gisteren in de aanloop naar het bezoek van Ban al in om het militaire regime te overreden meer buitenlandse hulp toe te laten. Veel buitenlandse hulpverleners van de VN in Birma wordt slechts toegestaan om in Rangoon te werken.

Mogelijk ontmoet Ban in Birma ook juntaleider generaal Than Shwe, hoewel deze eerdere telefoontjes en brieven van de VN-leider steevast onbeantwoord liet. Ban komt morgen in Birma aan. Op het reisprogramma staat eerst een bezoek aan het zwaarst getroffen gebied, de Irrawaddydelta en zondag leidt Ban een donorconferentie in de voormalige hoofdstad van Birma, Rangoon.

Het officiële dodental van de ramp op 2 en 3 mei staat op 78.000. Nog eens 56.000 mensen worden vermist. Birma raamt de geleden schade op meer dan 6 miljard euro.

De VN sturen bijna een kwart miljoen condooms naar Birma om slachtoffers die geen toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen te helpen. „We willen niet dat het reguliere gebruik van voorbehoedsmiddelen wordt verstoord”, aldus VN-hulpadviseur Chaiyos Kunanusont dinsdag. Het VN-bevolkingsfonds UNFPA heeft tot dusver 73.000 condooms gestuurd naar slachtoffers van wie de gezinsplanning in gevaar komt.

UNFPA stuurt daarnaast bevallingspakketten met onder meer mesjes om navelstrengen door te snijden en schone lakens voor bevallingen. Enkele tienduizenden zwangere vrouwen die dakloos zijn geraakt, hebben dringend hulp nodig, aldus UNFPA.

In Birma hingen de vlaggen gisteren op de eerste van drie dagen van nationale rouw halfstok. „Ik denk niet dat het halfstok hangen van vlaggen helpt. Als ze oprecht zijn, zouden ze hulp van iedereen verwelkomen”, zei Zin Moe, een 32-jarige kledingverkoopster. „Ze laten de hulp niet snel genoeg binnen en de mensen zijn boos”, voegde ze eraan toe. Een hoge Amerikaanse diplomaat zei dinsdag dat het Birmese regime verantwoordelijk is wanneer door het weren van de aangeboden hulp duizenden extra doden vallen. De Europese Unie waarschuwde dat de junta mogelijk bezig is een misdaad tegen de mensheid te begaan.

Wereldbankdirecteur Juan José Daboub zei dinsdag dat Birma geen financiële steun of leningen hoeft te verwachten, omdat het land een schuld heeft uitstaan bij de organisatie. Hij zei dat de Wereldbank de Zuidoost-Aziatische landen wel technische bijstand levert bij het in kaart brengen van de schade in Birma en het plannen van de wederopbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Birma
Cycloon

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer