Buitenland
Houthi-rebellen Jemen melden Amerikaanse aanvallen op steden

Houthi-rebellen in Jemen melden Amerikaanse aanvallen op steden die door de opstandelingen worden bestuurd. Houthi-televisiezender Al Masirah sprak over vier aanvallen op de hoofdstad Sanaa en zeven op de belangrijke havenstad Hodeidah. Zeker één aanval trof Dhamar, ten zuiden van de hoofdstad. Over slachtoffers of schade werd niet gerept.

ANP

De Amerikaanse strijdkrachten bevestigden later aanvallen te hebben uitgevoerd op vijftien doelen van de door Iran gesteunde Houthi’s. De reden was „de vrijheid” van de scheepvaart te beschermen en internationale wateren veiliger te maken voor koopvaardijschepen van de Amerikanen, van bondgenoten en van anderen, aldus een verklaring op sociale media.

Washington valt sinds januari herhaaldelijk Houthi-doelen in Jemen aan als reactie op acties van de rebellen tegen schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. De rebellen zeggen dat hun aanvallen, die het scheepvaartverkeer op een wereldwijd belangrijke route hebben verstoord, gericht zijn op schepen die banden hebben met Israël. Ze willen daarmee hun solidariteit tonen met de Palestijnen tijdens de Gaza-oorlog.

De jongste Amerikaanse aanvallen kwamen een dag nadat de rebellen een drone-aanval op de Israëlische kuststad Tel Aviv hadden gemeld. Het Israëlische leger zei dat „een verdacht luchtdoel” voor de kust was onderschept, zonder verdere details te geven. Woensdag zeiden de Houthi’s dat ze kruisraketten op Israël hadden afgevuurd, nadat Iran het land de avond ervoor massaal had gebombardeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer