Binnenland

In biblebelt meer schade rond oudjaar dan elders

De schade aan gemeentelijke eigendommen was de afgelopen jaarwisseling in de biblebelt gemiddeld 27 procent groter dan in de rest van het land. Per hoofd van de bevolking betaalt een inwoner van een gemeente met in totaal 20 procent SGP- en ChristenUniestemmers 1,17 euro om de schade te herstellen, terwijl dat bedrag elders op 0,92 euro ligt.

Binnenlandredactie
21 March 2008 21:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:39Leestijd 3 minuten
Vuurwerkschade. Foto ANP
Vuurwerkschade. Foto ANP

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant onder alle 443 gemeenten in Nederland. Daarvan reageerden er 329, een respons van 74 procent. Zij leden in totaal een schade van ruim 10 miljoen euro.Onderzoekers van de Politieacademie concludeerden vorig jaar september dat de onrust tijdens de jaarwisselingen zich naast sommige wijken van de grote steden concentreert in de biblebelt. Onder leiding van prof. dr. Otto Adang onderzochten zij het aantal incidenten rond de jaarwisseling. In aanvulling op dat onderzoek, blijkt uit een inventarisatie van deze krant dat ook de schade rond de jaarwisseling voor gemeenten in de biblebelt groter is dan daarbuiten.

Adang is niet verrast door de uitkomsten, maar plaatst er ook een kanttekening bij. „Het aantal CU- of SGP-stemmers als maat voor het al dan niet behoren van een gemeente tot de biblebelt betekent niet automatisch dat het deze kiezers zijn die de vernielingen veroorzaken.” Niettemin benadrukken de gegevens volgens hem het belang van een nader onderzoek naar de criminaliteit, overlast en handhaving in de biblebelt. De onderzoeker vindt dat er daarbij ook gekeken moet worden naar de verhouding tussen burgers en overheid in de biblebelt.

Christelijke ouders van wie de kinderen verantwoordelijk zijn voor vernielzuchtig gedrag rond de jaarwisseling moeten daar volgens socioloog dr. C. S. L. Janse niet lichtvaardig mee omgaan. „Juist ook omdat de kerken in de gereformeerde gezindte oudejaarsavond en nieuwjaarsmorgen terecht zien als momenten van bezinning.”

Baldadigheid rond de jaarwisseling gaat volgens hem vaak terug op oude dorpsgebruiken. „Wat anders niet mag, wordt door jongeren met de jaarwisseling wel gedaan en door de dorpsgemeenschap ook min of meer getolereerd. Het gaat hier om een sociaal geaccepteerde vorm van normovertreding.”

In de berekening zijn niet de schades aan schoolgebouwen -ook gemeentelijke eigendommen- verwerkt, omdat dit een vertekend beeld geeft. Schoolbranden resulteren vaak in een aanzienlijk grote schade. Bovendien draaien in de meeste gevallen niet de inwoners van de gemeente op voor die kosten, maar de verzekeraars. De schades door schoolbranden zijn wel meegenomen in de topografische kaart in de bijlage Accent.

Klik HIER voor de topografische kaart met schadegegevens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer